Kako se namestijo lesena okna in zakaj jih imeti v vašem domu


Lesena okna so od nekaj zelo iskana, ker so naravna, trdna, dihajo in so narejena iz prijaznega materiala za bivanje ter se dajo reciklirati. Vgradnja lesenih oken ni težka, le poskrbite, da razumete, s kakšno vrsto okna delate. Lahko pa seveda to prepustite mojstrom in vam na ključ naredijo vse neglede na to, ali gre za novogradnjo ali za menjavo starih oken. Pri naročilu okna obvezno navedite podboj pravilne širine. Najlažje je, da za novogradnjo mojster vidi gradbeni načrt ali, da pride k vam pogledat točno, kaj potrebujete.

Kako vgradijo lesena okna?

Lesena okna najprej odpakirajo in jih pred namestitvijo pregledajo. Vse letve morajo biti v dobrem stanju. Mehanizmi in krila morajo delovati gladko. Ko je odprtina uokvirjena, mojstri potrebujejo približno tri ure za tesnjenje odprtine ter namestitev okna in njegove zunanje obloge. Potrebujejo tudi čas za dokončanje notranje stene in namestitev notranjih oblog. Če imate zid iz opeke in je treba narediti novo odprtino, najemite profesionalnega zidarja, da vam izreže odprtino za nova lesena okna. Okno se pritrdi na leseni okvir za opečnim furnirjem s kovinskimi zidarskimi sponkami.

 lesena okna
Najprej lesena okna začasno postavijo na pravo mesto in preverijo, če stojijo ravno in po potrebi podložijo dno. Če vaše okno zahteva vgradnjo debele obloge s kosom vezane plošče na dnu, jo najprej namestijo ali dvignejo okno za enako debelino. Novejše gradbene tehnike imajo posebne zahteve za zastekljanje oken. Na splošno morajo zgornji deli prekrivati spodnje dele, da lahko voda teče navzdol, ne da bi pronicala.

Kako izbrati okna za vas?

Kakovostna lesena okna so narejena iz vrhunskega lesa pridobivajo iz Slovenije in drugih dežel, kjer se temeljito preveri kakovost, preden ga pošljejo v obdelavo. Z uporabo visokotehnoloških strojev in izjemno usposobljenega osebja naša slovenska tovarna proizvaja izdelek, ki mu ni para. Vaša okna prilagodijo vašim potrebam. Po izjemno ugodnimi ceni lahko s svojim denarjem dobite izjemno kakovostna lesena okna, ki vam bodo res všeč in bodo funkcionalna, varčna, ne bodo prepuščala hrupa in vlage, vode, mraza ali vročine. Zato vam ne bo treba sklepati kompromisov glede kakovosti. Pri lesenih oknih je zelo pomembno, da mojstri nudijo še odlično storitev naknadne oskrbe za obstoječe stranke.
Okna lahko izbirate glede na tip lesa, na barvo lesa ali na njihovo trdnost in tudi ceno. Zaupajte mojstru, kaj si želite in pričakujete in izbral vam bo okna, ki vam bodo povsem ustrezala neglede na to, ali gre za starinski stil majhnih oken, klasična okna ali moderna, velika okna preko vse stene ali celo več nadstropij. Izbirate lahko drsna okna, ležeča okna, horizontalna drsna okna, okna s polnim steklom, okna z majhnim steklom in okna z zgornjim delom.

Zakaj izbrati okna izdelana iz lesa?

Lesena okna so odličen arhitekturni detajl v vsakem domu. Vendar pa ni le njihova estetska privlačnost tista, zaradi katere so optimalna izbira, upoštevati je treba še številne druge vidike. Zaradi bogate zrnatosti in organske teksture masivnega lesa so čudovito izdelana lesena okna čudovit dodatek za vsak dom ali zgradbo. Okna z dvojno zasteklitvijo zagotavljajo izolacijo in zlahka zmanjšajo porabo energije za uravnavanje temperature v vašem domu za kar 50 odstotkov. Les, če je spretno obdelan, ima osupljivo organsko kakovost in neprimerljivo estetsko privlačnost.
Pomembno je, da se slog okna, ki ga izberete, dobro ujema z arhitekturnim slogom vašega doma. Za dober videz arhitekturne višine mora slog oken, ki jih izberete, dopolnjevati celotno zasnovo vašega doma. Kakovostna lesena okna ponujajo resnično prednost, saj ponujajo široko paleto stilov in dizajnov, ki ustrezajo skoraj vsaki arhitekturni zasnovi, od najsodobnejših do zelo tradicionalnih.
Na splošno ima les veliko manjši ogljični odtis kot drugi materiali, ki se uporabljajo za izdelavo oken, zaradi česar so idealna, okolju prijazna izbira. Za razliko od plastike, betona, jekla ali aluminija je les tudi trajnosten material in obnovljiv vir. Če so okna dobro vzdrževana, zdržijo desetletja. Razvoj na področju oblikovanja lesenih oken in zaključnih izdelkov pomeni, da so sodobna okna z visoko zmogljivostjo in potrebujejo minimalno vzdrževanje. V splošnem ni razloga, da les ne bi zdržal več kot 50 do 100 let, pa tudi po tem času je okna pogosto možno obnoviti, medtem ko pri drugih podlagah to ni vedno mogoče.
Les je izjemno učinkovit izolator. Dvojna ali trojna zasteklitev in izolacija zlahka zmanjšata porabo energije za uravnavanje temperature v vašem domu. Če pustimo lepoto ob strani, je bilo veliko potrošnikov previdnih pri lesenih oknih, saj so zahtevala veliko vzdrževanja, da so bila videti dobro. Ker pa so na tržišču uvedene tesnilne mase na vodni osnovi, je vzdrževanje vaših lesenih oken hitro in enostavno. Tesnilne mase na vodni osnovi so trpežne, zasnovane tako, da prenesejo tudi najtežja podnebja in jih je enostavno nanašati ter se razmeroma zelo hitro sušijo. Da boste zadovoljni vi in še vaše generacije potomcev, izberite taka okna in naj vam jih izdelajo po meri ter vašem okusu. Zagotavljamo vam, da boste res zadovoljni.

Zadnji prispevki