Glinena posoda za peko kruha – prava izbira za peko brezglutenskega kruha


Tradicija peke kruha je v Sloveniji že zelo dolga, v zadnjem obdobju je vse pogosteje v uporabi posoda. Za peko kruha pridejo v poštev glinena, litoželezna, emajlirana, steklena oz. katera koli posoda, ki je ognje varna in ima pokrov. Kljub obilici različnih in modernih materialov ostaja med najbolj priljubljenimi prav lončena oz. glinena posoda za peko kruha. Če je nimate vi, jo ima zagotovo vaša babica. Glinene posode spadajo med najstarejše posode, na Kitajskem so odkrili celo primerke, ki naj bi izvirali iz leta 18.000 pred našim štetjem. Tudi na Japonskem so jih izdelovali že pred več kot 10.000 let pred našim štetjem.

Zakaj je glinena posoda za peko kruha tako priljubljena?
Glinene posode so namenjene kuhanju ali drugi toplotni obdelavi hrane. Glinena posoda za peko kruha je premazana s posebno glazuro, ki mora ustrezati strogim standardom evropske zakonodaje o varni uporabi ob stiku z različnimi živili, tudi v primeru kruha. Obstajajo pa tudi take glinene posode za peko kruha brez premaza oz glazure. Pred prvo uporabo glinene posode je treba prebrati navodila proizvajalca. Če želite, da vam bo dolgo služila, jo morate pravilno uporabljati in vzdrževati. Večina proizvajalcev priporoča, da je glineno posodo treba pred prvo uporabo sprati z vodo ali celo namakati, potem pa dobro osušiti in notranjost premazati z maščobo. Nekateri pravijo, da je posodo najbolje premazati s svinjsko mastjo, če pa te nimate, bo v redu tudi rastlinsko olje. Ob prvi in vsaki naslednji uporabi bodite pozorni na to, da vroče posode direktno iz pečice nikoli ne postavite na hladno površino, saj vam lahko poči. Glinena posoda je zelo primerna za peko kruha, mojstrice peke kruha jo priporočajo še posebej za peko brezglutenskega kruha. V prvi fazi peke brezglutenskega kruha v glineni posodi dosežete, da kruh boj naraste, saj sta temperatura in tudi vlaga višji kot v sami pečici. Glinena posoda za peko kruha je primerna za peko kruha v električni pečici, ni pa primerna za kuhanje na odprtem ognju ali plinu. V primeru, da imate premer posode 23 cm, bo takšna posoda primerna za približno 600 gramski hlebček okusnega domačega kruha. Glina je naravni material in vsak, ki je poskusil hrano, ki je bila pripravljena v glineni posodi, pove, da je bolj okusna, kot pripravljena v kateri drugi posodi.

glinena posoda za peko kruha

Naj glinena posoda za peko kruha čaka na naslednjo uporabo (namaščena)
Ena izmed najboljših lastnosti glinene posode za peko kruha je ta, da se v njej kruh nikoli ne bo prijel, zato jo pred uporabo le malce pomokate. Je pa res, da naj pred peko kruha pomaščena čaka na ponovno uporabo. Sicer pa se glinena posoda uporablja za peko številnih različnih jedi v električni pečici, kot so različni narastki, meso, potica, lahko pa tudi enolončnica ali prebranec.

Naj glinena posoda za peko kruha čaka na naslednjo uporabo namaščena
Ena izmed najboljših lastnosti glinene posode za peko kruha je ta, da se v njej kruh nikoli ne bo prijel, zato jo pred uporabo le malce pomokate. Je pa res, da naj pred peko kruha pomaščena čaka na ponovno uporabo. Sicer pa se glinena posoda uporablja za peko številnih različnih jedi v električni pečici, kot so različni narastki, meso, potica, lahko pa tudi enolončnica ali prebranec.

Peka v električni pečici
Glinena posoda za peko kruha naj bo v električni pečici vedno na rešetki in nikoli na dnu pečice. V pečico vedno položimo na rešetko, ne na dno pečice. Posodo vedno postopoma segrevamo, torej jo vedno postavimo v hladno pečico, da se segreva skupaj s pečico, enako velja, če v njej kuhamo na primer enolončnico, počasi naj se segreva skupaj s kuhališčem. Prav tako naj se tudi ohlaja počasi, kot že rečeno nikoli je ne postavljajte na hladno površino, da vam ne poči. Vedno jo odložite na podstavek iz lesa ali gline, da se počasi in postopoma ohlaja. Vsa ta navodila so dobronamerna, da vam bo glinena posoda za peko kruha dolgo in dobro služila svojemu namenu.

glinena posoda za peko kruha

Kaj pa čiščenje glinene posode?
Dan danes nam je povsem običajno, da po obroku pospravimo posodo v pomivalni stroj, ki nam jo pomije. A pri glineni posodi gre vse po starem – pomivanje na roke. Potrebujete le vročo vodo in mehko gobo. Izogibajte se detergentom, saj je glinena posoda za peko kruha občutljiva in sploh, če želite posodo uporabljati daljše časovno obdobje, jo morate pravilno vzdrževati in jo uporabljati tako kot piše v navodilih.

Kako speči kruh v glineni posodi?
Preprosto zamesite na primer hlebček brezglutenskega kruha in ga položite v malce pomokano glineno posodo za peko kruha. Glinena posoda za peko kruha je posebna, saj ima spodnji del zelo plitek, da se med zarisovanjem vzorca na hlebček ne opečete, pokrov pa je visok kot narobe obrnjena globoka posoda. Lahko pa ga pečete tudi v običajni glineni posodi s pokrovom. Testo vedno pokrite s pokrovom. Posodo skupaj s testom vsaj pol ure segrevajte v električni pečici. Med samo peko se bo v posodi zaradi segrevanja začela ustvarjati para, zato v pečico ne rabite še dodatno postavljati posode z vodo. Z nekaj prakse boste usvojili tudi čas peke, saj je lahko v glineni posodi tudi do 15 % nižja temperatura kot v pečici. Pri vsakršnem preverjanju ali je kruh pečen in pri samem odstranjevanju posode iz pečice bodite pazljivi, da se ne opečete. Pa dober tek!

Zadnji prispevki

© 2021 Copyright Svet-gradnje.com