Zvočna izolacija


Problem hrupa v glasbenih studiih, telovadnicah, industriji, tudi doma je danes enostavno rešiti s pomočjo sodobnih materialov. Gradbena industrija nam je omogočila, da preprečimo prenos zvoka iz ene sobe v drugo. V gradbeni industriji temu rečemo zvočna izolacija in lahko približno razdelimo to delitev: izolacija udarnega hrupa in prostorska izolacija hrupa.

Zvok lahko zmanjšamo z nekaj osnovnimi pristopi, s povečanjem razdalje med virom in sprejemnikom z uporabo ovir, ki absorbirajo energijo zvočnih valov lahko uporabimo dušilne konstrukcije, kot so zvočne ograje.

Zvočna izolacija

Zvočna izolacija v 5 principih:

Načelo mase.

Načelo ločevanja.

Načelo absorpcije.

Načelo resonance.

Načelo vodenja zvoka.

Načelo mase

To načelo pomeni, da bo večjo maso težje otresti z oviro, ki jo povzroči zvočna motnja. Preprosto povedano, težja kot je stena, težje jo je zavibrirati. Da pa bi bilo to načelo uporabno, je zelo težko poročati tudi v teoretičnih pogojih, saj je treba znatno povečati maso ovire, da bi imeli viden učinek na zvočno izolacijo. Tako bi lahko bilo to načelo koristno, če je problem hrupa povezan z ovirami majhne mase.

Načelo ločevanja

Načelo ločevanja ni univerzalno in je odvisno od pogostosti. S tem načelom zvočna izolacija vključuje ustvarjanje zračnega žepa med dvema plastema ovir. Z ustvarjanjem čim manj fizične povezave med obema plastema bo imela zvočna izolacija boljši učinek.

V situacijah, ko se med ovire vstavijo elastični materiali, mineralna volna, stiropor, tako imenovanih absorberjev, med ovirami nastane dvojna pregrada. Posledica tega je slabljenje zvoka, ker najprej prehaja skozi zračni žep, nato pa pride do dodatnega zmanjšanja zvoka, ko zvok naleti na dodatno izolacijo, absorbira.

Spužve za zvočno izolacijo, kot so zvočna izolacija tal, zvočna izolacija stropa, zvočna izolacija sten, zvočna izolacija sten se imenuje SSA pena.

Načelo absorpcije

Popolno zvočno izolacijo lahko izvedemo z uporabo najpogostejšega in znanega pravila – absorpcije. Absorpcijski materiali imajo moč, da zadržijo del zvoka v svoji strukturi in tako preprečijo njegov nadaljnji prenos. Vendar pri zelo nizkih frekvencah uporaba samo vpojnih materialov nima velikega smisla. Ko pa absorpcijske materiale kombiniramo z drugimi elementi, upoštevajoč pravila zvočne zaščite, lahko pričakujemo ustrezen rezultat, tj. zmanjšanje glasnosti oddanega zvoka.

Načelo resonance

V primerih, ko se resonančna frekvenca poveča, bo celoten sistem z vso dodatno maso, absorberji, zračnimi žepi in drugimi elementi začel vibrirati in oddajal zvok v sosednjo sobo. Zmanjšanje hrupa pa lahko poveča resonanco sistema. Zato pravilo, ki lahko velja za zlato pravilo, ko gre za zvočno izolacijo, je pravilo – nižja kot je frekvenca, tem bolje!

Zakaj?

Ko sistem začne odmevati pri določeni frekvenci, se zvok začne prenašati v druge prostore. Obstajata dva osnovna načina za reševanje resonančnih problemov:

  • Namestitev ustreznih elastičnih materialov, ki bodo imeli vlogo dušenja amplitude nihanja in absorpcije zvoka
  • Resonančni premik točke – če nas vodi pravilna kombinacija prejšnjih pravil, lahko resonančno frekvenco na ta način zmanjšamo

Zvočna izolacija

Načelo vodenja zvoka

Zvok se prenaša z vibracijami skozi predelne elemente, kot so strop, tla, stene, vrata in okna. To se zgodi z vodenjem vzdolžnih valov skozi tiste dele hiše ali stavbe. Tu dejansko govorimo o posrednem vodenju zvoka skozi konstruktivne elemente, ki nimajo neposredne povezave s pregradnim elementom.

Na kakovost zvočne izolacije vpliva naslednje: stanje najslabšega člena v tej verigi. Vstavljanje predelne stene pogosto ne doseže zadovoljivega rezultata. Če pa prerežemo kanale, po katerih se zvok širi, s prehodom skozi strop ali tla, ali se odločimo za dodajanje mehanskih ovir in / ali dušilnih nihanj, lahko stanje bistveno izboljšamo.

Kaj je najpogosteje potrebno za zvočno izolacijo?

Običajno je treba izolirati televizijske studie, glasbene studie, industrijske hale, poslovne objekte, stanovanjske zgradbe, telovadnice.

Zvočna izolacija in najpogostejši uporabljeni materiali.

SSA pena je kakovostna in dolgotrajna zvočna izolacija, ki bo enostavno in hitro izvedla najboljšo rešitev za specifične probleme naših strank.

Eden najbolj razširjenih materialov na svetu, ki ga je mogoče uspešno uporabiti v večini projektov zvočne izolacije, je – izolacijska pena. Poleg prepričanja, da lahko pena zagotavlja najboljše rezultate pri izolaciji sten, stropov ali tal, raje uporabljamo peno iz naslednjih razlogov:

  • namestitev izolacijske pene je hitra in enostavna (mehansko pritrjevanje ali lepljenje), lahko jo namestimo tudi sami,
  • zvočno izolacijsko peno lahko zelo enostavno odstranite ali zamenjate,
  • izolacijska pena sodi v najbolj omejene proračune za zvočno izolacijo,
  • pena na našem trgu že ima komercialno uporabo, ki je neomejena in se pogosto uporablja pri zvočni izolaciji stanovanjskih stavb,
  • izolacijska pena je idealna rešitev za izolacijo industrijskih stavb z glasnimi stroji in motorji,
  • pena vzdrži izjemno visoke in nizke temperature,
  • izolacijska pena je okolju prijazen material.

Ko gre za zvočno izolacijo stavb, sodobni bivalni pogoji neizogibno narekujejo določene negativne pojave. Eden takšnih pojavov je seveda problem hrupa, s katerim se srečujemo vsak dan in je posledica razvoja industrije, prometa, gospodinjskih aparatov, glasbenih naprav in podobno, hkrati pa je ne spremlja ustrezna zvočna zaščita.

Poleg tega je problem zvočne izolacije stavb pogosto zanemarjen, ne jemlje se resno, posledice pa lahko zagotovo pomembno vplivajo na upadanje delovne sposobnosti, razpoloženja, v nekaterih primerih pa so lahko tudi resnejše. Seveda je v ekstremnih situacijah problem neželenega zvoka očiten in ga že vrsto let podjetja zelo učinkovito rešujejo s sistemi z zvočno izolacijo, ki zagotavlja največjo možno zmogljivost, glede na razpoložljive materiale in dovoljene dimenzije zvočne izolacije.

Zadnji prispevki

© 2021 Copyright Svet-gradnje.com