Zakaj so stenske nape tako zelo priljubljene?


Stenska napa je vrsta kuhinjske nape, ki je namenjena namestitvi nad štedilnik ali kuhalno ploščo. Stenske nape imajo zračnik, ki gre skozi streho ali zunanjo steno, zaradi česar ni potreben dimnik. Stenske nape imajo tudi številne druge prednosti. Tako so zelo učinkovite pri odstranjevanju dima, hlapov in vonjav iz kuhinje. Prav tako pomagajo ohranjati kuhinjo hladnejšo, saj odvajajo vroč zrak. Ker ne potrebujejo ločenega prezračevalnega sistema, so običajno cenovno ugodnejše od drugih vrst kuhinjskih nap.

Stenske nape

Kako delujejo stenske nape?

Stenske nape delujejo tako, da skozi zračnik zajemajo zrak in ga nato odvajajo ven. Pri tem se v kuhinji ustvari podtlak, ki potegne dim in hlape v napo, kjer se filtrirajo in odstranijo. Glavna prednost stenskih nap pred drugimi vrstami kuhinjskih nap je, da ne potrebujejo ločenega prezračevalnega sistema. Zaradi tega jih je veliko lažje namestiti, pogosto pa so tudi cenovno ugodnejše. Druga prednost je, da so zelo učinkovite pri odstranjevanju dima, hlapov in vonjav iz kuhinje. Ventilator je namreč nameščen blizu vrha enote, zato je lahko glasen, ko deluje s polno hitrostjo.

Še ena prednost stenskih nap je, da lahko stenske nape pripomorejo k zmanjšanju stroškov za energijo. Ker vroč zrak, ki ga proizvaja štedilnik, odvajajo ven, lahko pripomorejo k temu, da je kuhinja na splošno hladnejša. To lahko v poletnih mesecih zmanjša stroške za energijo. Poleg tega stenske nape iz zraka odstranjujejo vlago, zato preprečujejo nastajanje kondenza na stenah in stropu, kar vam lahko prihrani denar za popravila v prihodnosti. Nenazadnje lahko stenske nape tudi povečajo vrednost vašega doma. Če razmišljate o prodaji svojega doma v prihodnosti, bodo potencialni kupci navdušeni nad prisotnostjo nape in bodo morda pripravljeni plačati več za vaš dom. Tovrstne nape so pri odstranjevanju dima in vonjav iz zraka učinkovitejše od drugih vrst kuhinjskih nap, saj zrak vlečejo navzgor po navpičnem kanalu, namesto da bi krožil po prostoru. Tako lahko zajamejo več dima in vonjav, preden se razširijo po kuhinji.

Uporabljajo se lahko v kuhinjah vseh velikosti

Stenske nape so na voljo v različnih velikostih, zato jih lahko uporabljate tako v majhnih kot velikih kuhinjah. Če imate majhno kuhinjo, lahko izberete kompakten model, ki bo zavzel manj prostora. Če imate večjo kuhinjo, lahko izberete model z daljšim dimnikom, ki bo zagotavljal boljše prezračevanje. Nape so na voljo v tradicionalnem in modernem slogu, zato lahko izberete takšno, ki se prilega dekorju vaše kuhinje. Na voljo so tudi modeli z različnimi možnostmi odzračevanja, na primer z neposrednim odzračevanjem navzven ali z odzračevanjem prek obstoječega sistema kanalov.

Kako izbrati pravo kuhinjsko napo?

Pri izbiri kuhinjske nape morate upoštevati več dejavnikov, kot so velikost vaše kuhinje, vrsta kuhanja in razporeditev kuhinje. Velikost kuhinje je pomembna, saj se morate prepričati, da lahko izbrana napa ustrezno odvaja dim in hlape, ki nastajajo pri kuhanju. Vrsta kuhanja je pomembna, ker pri nekaterih vrstah kuhanja nastaja več dima in hlapov kot pri drugih. Pri cvrtju na primer nastane več dima in hlapov kot pri kuhanju vode.

Prednosti kuhinjskih nap

Kuhinjska napa je obvezna oprema vsakega doma s kuhinjo. Ne le, da pomagajo ohranjati kuhinjo čisto in brez kuhinjskih vonjav, ampak tudi pomagajo zaščititi vaš dom pred nevarnostjo požara. V tem prispevku na blogu bomo obravnavali prednosti kuhinjskih nap, da boste videli, zakaj so tako pomemben del vsake kuhinje.

  • Prednost št. 1: ohranjajo kuhinjo čisto. Ena od glavnih prednosti kuhinjskih nap je, da pomagajo ohranjati kuhinjo čisto. Z odstranjevanjem dima, maščob in vonjav iz zraka preprečujejo, da bi se le-ti nabirali na pultih, omaricah in tleh. To pomeni, da boste za čiščenje kuhinje porabili manj časa in vam ne bo treba skrbeti, da bo vaša hrana dišala po dimu ali maščobi.
  • Prednost št. 2: ščitijo vaš dom pred nevarnostjo požara. Druga prednost kuhinjskih nap je, da ščitijo vaš dom pred nevarnostjo požara. Z odstranjevanjem dima in maščob iz zraka preprečijo, da bi se vžgali in povzročili požar. To je še posebej pomembno, če živite v starejši hiši z zastarelo električno napeljavo
  • Prednost #3: Izboljšajo kakovost zraka v prostoru. Poleg tega, da kuhinjske nape poskrbijo za čistočo kuhinje in varujejo dom pred nevarnostjo požara, izboljšujejo tudi kakovost zraka v prostoru. Z odstranjevanjem onesnaževal iz zraka ustvarjajo bolj zdravo okolje za vas in vašo družino. To je še posebej koristno za ljudi, ki trpijo za alergijami ali astmo.

Kaj je pretok zraka in zakaj je pomemben?

Kuhinjska napa je nujna v vsaki kuhinji, saj odstranjuje vonjave, dim in paro, ki nastajajo pri kuhanju. Vendar se mnogi ne zavedajo, da mora biti kuhinjska napa tudi pretočna, da bi bila učinkovita. Tukaj je vse, kar morate vedeti o zagotavljanju pretočnosti vaše kuhinjske nape.

Pretok zraka je gibanje zraka z enega mesta na drugo in se meri v kubičnih metrih na uro (m³/h). Povprečen kuhar na dan proizvede približno 100 ml vlage, kar pomeni, da lahko tudi majhna kuhinja pri kuhanju proizvede precej vlage. To vlago mora kuhinjska napa odsesati in jo odvesti ven, zato je dobra hitrost pretoka zraka tako pomembna.

Kako lahko ugotovim, ali ima moja kuhinjska napa dober pretok zraka? To najlažje ugotovite tako, da si ogledate informacije o izdelku, ki so priložene vaši kuhinjski napi. Vse kuhinjske nape imajo stopnjo pretoka zraka navedeno v m³/h, zato preprosto preverite, ali ta številka ustreza minimalnim zahtevam za velikost vaše kuhinje. Pomembno je zagotoviti, da ima vaša kuhinjska napa dobro stopnjo pretoka zraka, da lahko učinkovito odstranite vonjave kuhanja, dim in paro iz vaše kuhinje.

Zaključek

Kuhinjska napa je pomembna naprava v vsakem domu s štedilnikom ali pečico. Če si vzamete čas za izbiro prave kuhinjske nape za svoj dom, lahko zagotovite, da bo vaša družina varna pred onesnaževalci v zraku. Stenska napa je vrsta kuhinjske nape, ki je nameščena v strop nad štedilnikom. Sestavljena je iz kovinskega dela, ki se odvaja navzven, in motornega ventilatorja, ki potegne zrak skozi kovinski del navzgor in ven iz vašega doma. Stenske nape so na voljo v različnih izvedbah in se lahko odvajajo neposredno navzven ali prek obstoječega sistema kanalov.

Zadnji prispevki