Katero je najboljše sredstvo za čiščenje pomivalnega stroja


Pomivalni stroj je nujno “zlo” sodobnega gospodinjstva. Prihrani nam ogromno časa. Pomije ogromne količine posode. Občasno pa tudi sam potrebuje čiščenje.

Sredstvo za čiščenje pomivalnega stroja, ki nam ga priporoča proizvajalec

Ko kupimo pomivalni stroj, dobimo poleg tudi navodila za uporabo. Tako kot je ogromno vrst pomivalnih strojev, tako je tudi proizvajalcev teh veliko. In prav vsak nam privošči kar najbolj enostavno rokovanje z njim. Zato priložijo navodila za uporabo. V njih nam natančno opišejo potek opravil za maksimalni izkoristek delovanja stroja. Poleg navodil pa napišejo še nekaj priporočil za boljše delovanje. Vsak izdelovalec pomivalnega stroja tudi priporoča izbiro pralnega sredstva in ostalih dodatkov, da bo naša posoda najhitreje in najbolj čista. Če se natančno držimo navodil in priporočil proizvajalca našega pomivalnega stroja, bo ta tudi odlično opravil svoje delo. Prav tako pa nam bo služil dolgo časa. Občasno pa pomivalni stroj potrebuje tudi sam čiščenje. Proizvajalec tudi tu priporoča ustrezno sredstvo za čiščenje pomivalnega stroja. Vsa ta sredstva pa so včasih višjega cenovnega razreda. Na koncu, pod črto, je to tudi upravičeno. Stroj bo bolje in dalj časa obratoval.

Sredstvo za čiščenje pomivalnega stroja

Ali vsa ta čistilna sredstva obremenjujejo okolje?

V osnovi ja. Vendar se proizvajalci vse bolj zavedajo trajnostnega razvoja in svetujejo vedno bolj naravi prijazna čistilna sredstva. V razvoju so tudi pomivalni stroji, ki se bodo nekoč razgradili na surovine, ki jih bo mogoče ponovno uporabiti. Sami pa lahko z malo znanja in spretnosti uporabimo popolnoma naravna čistilna sredstva za posodo in pomivalni stroj.

Naravna čistilna sredstva za pomivalni stroj

Brez razmaščevalca si nekako ne znamo predstavljati pomivanja posode. Tega uspešno nadomesti soda bikarbona, ki je popolnoma naravna sestavina. Seveda je priporočena uporaba v pomivalnem stroju. V kombinaciji s soljo in limono ali kisom pa je zadetek v polno. Tudi kot sredstvo za čiščenje pomivalnega stroja. Pred čiščenjem pomivalni stroj spraznimo. Odstranimo filter in rešetke. Te ročno operemo z razmaščevalcem. Na trgu je že kar nekaj naravnih razmaščevalcev. Kupimo jih lahko v večjih trgovskih centrih. Nato stroj po dnu posujemo s sodo bikarbono ali soljo. Na zgornjo rešetko pa dodamo v skodelici kis ali limonin sok. Kis je najboljši beli alkoholni. Za bolj prijeten vonj pa poskrbi limonin sok. Stroj nato damo na najdaljše pranje. Po koncu pranja bo čist in sijoč. Nato v stroj samo še vrnemo očiščen filter in rešetke. Stroj bo zopet opravljal svoje delo namesto nas.

Način delovanja pomivalnega stroja

V pomivalni stroj zlagamo očiščeno, umazano posodo. Ogromno gospodinj posodo splakuje, preden jo dajo v pomivalni stroj. Napaka. Pomivalni stroj ima senzor za zaznavanje umazanije. Če je posoda splaknjena, stroj umazanije ne zazna in zato tudi slabše opere posodo. Poleg tega se elektronika zmede in se posledično prej pokvari. Potem tudi sredstvo za čiščenje pomivalnega stroja ne pomaga več dosti. Posodo zlagamo v stroj tako, da ne preprečuje dotoka vode do vse posode. Pomivalni stroj pere posodo z vročo vodo. Vroča voda je najboljše čistilno sredstvo. Hkrati pa tudi uniči vse bakterije in jih odplakne v odtok. Poleg vroče vode je tu še močan pritisk curka vode. Ta odplakne vso odvečno nesnago. Netopni večji delci se ujamejo v filter. Tega po vsakem pranju le operemo z vročo vodo in po potrebi še z razmaščevalcem. V gospodinjstvu je to čisto navaden ‘cet’, katerega ime se je popolnoma udomačilo.

Industrijski pomivalni stroji

Prvi pomivalni stroji so bili narejeni za večje prehrambne obrate. Ti stroji so mnogo večji in imajo hitrejši cikel pranja. Vendar tudi njih je potrebno očistiti prav vsak dan. Včasih tudi večkrat na dan. Industrijske pomivalne stroje se prav tako razstavi in opere. Notranjost se opere z vročo vodo na pritisk. Po potrebi pa tudi s čistilom, ki je prav tako lahko naravno sredstvo za čiščenje pomivalnega stroja. V pršilko se zmeša soda bikarbona, sol in citronska kislina v ustreznem razmerju. Rešetke in filtri pa se operejo pod tekočo vodo. Čiščenje je povsem enostavno in hitro.

Zadnji prispevki