Zakaj izbrati sončne elektrarne kot vir pridobivanja energije?


Sončne elektrarne so v današnjih časih izjemno povpraševan izdelek, za katerega se odloča vedno več ljudi, seveda ne zaradi njihove popularnosti, vendar zaradi lastnosti in funkcionalnosti, ki jih z njihovo uporabo pridobijo. Sončne elektrarne vam bodo, ob sami uporabi, postale številka ena za različno uporabo v gospodinjstvu ter za druge potrebe.

Se odločate za nakup sončne elektrarne, pa vendar ne veste točno njenih nalog in dobrih lastnosti ter prednosti, ki vam jih lahko prinese ob sami uporabi? Za vas smo pripravili kratek vodič skozi učinkovite energetske rešitve, s sončnimi elektrarnami.

sončne elektrarne

Zakaj so sončne elektrarne prava izbira?

Kadar izberete sončno elektrarno za glavni vir ogrevanja, hlajenja ter vse ostale komponente, je le to naložba, ki se vam bo povrnila v 7 do 8 letih. Kaj je tukaj najboljše? Da po tem času več nimate stroškov za električno energijo in seveda postanete neodvisni od raznih višanj cen same energije.

Za nakup sončne elektrarne boste od države dobili subvencijo v višini 180 € na kilovat moči, kar pri 11,2 kW znaša 2016 €. Hkrati pa lahko dobite tudi kredit s subvencionirano obrestno mero, ki jo plačujete s prihranki pri stroških električne energije.

Če niste prepričani o moči in proizvodnji električne energije, vam v nadaljevanju pojasnimo, kako deluje.

Koliko električne energije sončne elektrarne proizvedejo?

Koliko energije bodo sončne elektrarne proizvedle, je odvisno od naklona vaše strehe, torej če so sončne elektrarne vgrajene na strehi in sonce ves čas sije nanje pod kotom 90°, pomeni, da je cilj dosežen. Vsi pa vemo, da vedno temu ni tako, saj imajo strehe vsaka svojo orientacijo, in tudi sonce je v zimskih mesecih orientirano drugače, zato se temu sistemu lahko približamo tako, da se naklon in smer sončnih celic prilagaja poti soncu.

Cilj ob vgradnji sončnih elektrarn je, da je streha obrnjena v smeri juga in pa da je njen naklon nekje 35 °C. V poletnih mesecih sončne elektrarne pridobijo največ sonca in posledično se zato tudi ustvari veliko več električne energije. Če bi želeli vedeti, glede na vaš naklon strehe, koliko sončne energije bi lahko pridobili, vas vabimo, da pokličete strokovnjake pri podjetju Ekofrank, ki vam bodo znali povedati točne informacije glede postavitve, moči modulov ter samega izkoristka sončne energije, za izbrano gospodinjstvo oz. stavbo.

Potrebujem močno elektrarno?

Po preračunu vaše dejanske porabe električne energije se lahko izračuna, koliko močno sončno elektrarno potrebujete za svoj objekt. Strokovnjaki bodo pogledali in izmerili, kakšne možnosti in omejitve imate pri postavitvi sončne elektrarne.

Te omejitve se delijo na:

  • Površina, ki jo ponuja vaša streha;
  • omejitev električnega omrežja.

Omejitev električnega omrežja se definira kot največja moč elektrarne, ki jo lahko vgradite. V primeru, če imate skozi leto porabo električne energije večjo, kot jo lahko sončna elektrarna proizvede, glede na trenutno moč varovalk, jo lahko enostavno povečamo, če vam le omrežje dopušča.

V primeru, kadar ste na lokaciji, kjer električno omrežje ne dopušča večjih obremenitev, lahko upravljavec omrežja dovoli tudi manjšo moč od navedene.

Omejitve za namestitev sončne elektrarne

Sončne celice se lahko namestijo na razpoložljiva mesta, vendar pa so tukaj omejitve, ki jih je potrebo upoštevati, če želite imeti učinkovito naložbo, s hitro vračilno dobo.

Omejitve so naslednje:

  1. Celice morajo biti usmerjene proti jugu. V primeru, ko to ni mogoče, je treba postaviti več modulov za podoben učinek oz. izkoristek sončne energije.
  2. Sončne elektrarne se nameščajo na stanovanjske objekte. V nasprotnem primeru se stopnja davka poveča iz 9,5 na 22 %.
  3. Sončne elektrarne se lahko namestijo prav tako na talne površine, vendar ta možnost ni subvencionirana in se šteje z višjim davkom.

Prednosti izbire sončne elektrarne

Že ob odločitvi, da želite vgraditi sončne elektrarne, je odlična, če vam še povemo, da je tudi:

  • to okolju prijazen način za proizvajanje električne energije;
  • da je to EKO energija, ki ne pošilja v ozračje strupenih odpadkov in snovi;
  • da je uporaba te tehnologije, primerna za varstvo okolja.

Prepričani smo, da ste se za izgradnjo sončne elektrarne odločili tudi zaradi zgoraj naštetih razlogov. Saj je naložba v takšno stvar resnično povrnjena in ste po izplačilu praktično neodvisni od spreminjanja cenovnih razredov in mesečnih položnic za električno energijo.

Odlično kajne? Preverite in si zagotovite prilagojeno ponudbo po ugodni ceni.

 

Zadnji prispevki