Sončna elektrarna vas bo osvobodila stroškov in odvisnosti od sistema


Sončna elektrarna za pridobivanje energije uporablja sončno svetlobo. Ker je sončne svetlobe veliko in je obnovljiva, jo lahko uporabimo za oskrbo doma in poslovnih prostorov, kar omogoča tudi sončna elektrarna Sol navitas. Če namestite sončno elektrarno, boste morali plačati vnaprej. Vendar pa bo investicija znatno zmanjšala vašo porabo energije. Poleg tega dobite subvencijo državne, če elektrarno priklopite v javni sistem, kamor elektriko lahko tudi prodajate, če jo imate preveč in vzamete, če vam jo primanjkuje.

Sončna elektrarna vas naredi neodvisne in ekološke

Pomembno je, da bo sončna elektrarna zmanjšala vašo odvisnost od sistema ter cen, ki se znajo povišati brez vašega vliva in volje. To pomeni, da lahko napajate svoj dom ali podjetje, ne da bi se zanašali na javno električno omrežje. Za proizvodnjo električne energije lahko uporabite obnovljivo energijo. Proizvedeno elektriko lahko uporabite za hlajenje, ogrevanje in številne druge namene, saj boste oskrbeli vse električne naprave z njo.

 sončna elektrarna
Ker je sončne svetlobe neomejeno, ne boste imeli težav pri pridobivanju energije za oskrbo vašega doma. Sončna elektrarna bo sončno svetlobo pretvarjale v energijo. Zato vas izpadi električne energije ne bodo več motili. To čisto alternativno energijo uporabljate, ne da bi povzročili onesnaženje vode in zraka. Ne boste prispevali tudi k globalnemu segrevanju. Ključna prednost sončne elektrarne je, da bo zmanjšala vašo porabo energije in vam bo prihranila veliko denarja.

Vrste sončnih elektrarn

Obstajajo različne vrste sončnih elektrarn. Večinoma sta uporabljeni dve ključni tehnologiji za pridobivanje energije. To sta fotovoltaična solarna tehnologija in solarno termalna tehnologija. Fotovoltaična tehnologija bo neposredno pretvarjala sončno svetlobo v električno energijo, medtem ko bo solarna termalna tehnologija zajemala sončno toploto. Po zajemanju toplote se bo ta pretvorila v mehansko energijo, nato pa v električno. Fotovoltaična tehnologija bo uporabljala plošče polprevodniških celic za neposredno proizvodnjo električne energije.
Fotovoltaični paneli so namenjeni za napajanje električnih naprav. Toda sončni kolektorji so narejeni za ogrevanje vaših domov. Fotovoltaične možnosti lahko napajajo več kot stotine hektarjev površine in lahko proizvajajo elektriko za električna omrežja. Vendar vas gotovo zanima domača sončna elektrarna, katero vam zgradijo mojstri, ki jih pokličite.

Sončna fotovoltaična elektrarna

Fotovoltaične sončna elektrarna je znana tudi kot PV. Sončno svetlobo pretvarja v elektriko. Ta vrsta elektrarne uporablja fotovoltaične celice, ki so izdelane iz silicijevih zlitin. Te plošče so na voljo v različnih oblikah. Nekatere priljubljene oblike so kristalni sončni kolektorji in tankoplastni sončni kolektorji. Prednost imajo fotonapetostne možnosti, saj omogočajo shranjevanje sončne energije v baterije. Lahko se napaja tudi v javno omrežje. PV elektrarne potrebujejo pretvornike za pretvorbo moči iz enosmernega v izmenični tok.
PV plošče so običajno izdelane iz polprevodniškega materiala. Ko fotoni sončne svetlobe zadenejo material, nastanejo prosti elektroni, ki tečejo skozi material in ustvarjajo enosmerni električni tok. Celoten proces je znan kot fotoelektrični učinek. Tako sončna elektrarna enosmerni tok pretvori v izmenični tok z uporabo inverterja ki napaja omrežje. PV paneli se razlikujejo od solarnih termoelektrarn. Uporabljajo foto efekte. Prednost PV panelov je, da se ne osredotočajo na energijo. Namesto tega pretvorijo fotone v energijo.

Razlike med sončno termoelektrarno in sončno fotovoltaično elektrarno

Sončna toplotna energija in solarne fotonapetostne elektrarne uporabljajo neposreden vir sončne energije. Glavna razlika med temi obrati je tehnologija. Kadar fotonapetostne naprave temeljijo na fotovoltaičnem učinku, solarna toplota izkorišča sončno svetlobo za ogrevanje katere koli tekočine, ki sta lahko voda ali zrak, odvisno od uporabe.
PV sončna elektrarna proizvaja energijo neposredno iz sončne energije. Toplotni sistemi segrevajo tekočino za prenos energije. Ustvarjeno toploto lahko uporabimo za delovanje plinske turbine, parnega stroja ali podobnih stvari. Zmogljivost PV sistemov je 500 MW. Toda zmogljivost toplotnih sistemov je celo nižja od 400 MW. Glavna uporaba stanovanjske sončne termalne elektrarne je vodno ogrevanje. Stanovanjski PV sistemi pa proizvajajo enosmerno električno energijo neposredno iz sončne energije.
Zdaj veste, kaj je sončna elektrarna in zakaj jo potrebujete. Prav tako poznate dve priljubljeni vrsti sončnih elektrarn. Če iščete vsestransko možnost, se lahko odločite za fotovoltaične sisteme. Solarni toplotni sistemi so lahko odlični, če želite zanesljiv vir v omejenem prostoru. Na zgornji povezavi pa najdete mojstre, ki vam vse naredijo na ključ in uredijo še papirje za priklop v javni sistem ter za subvencijo.

Zadnji prispevki