Sončna elektrarna in toplotna črpalka: cena je lahko nizka


Kako sta sončna elektrarna in toplotna črpalka cena za obe lahko nizki in tako ugodni, da sta najcenejši investiciji na dolgi rok med vsemi znanimi ogrevanji na trgu? Preprosto zato, ker je sama tehnologija enostavna in poceni ter država podpira tako investicijo z nepovratno subvencijo. Ni pomembno, ali gre za novogradnjo ali starejši objekt, za oba sta sončna elektrarna in toplotna črpalka cena najugodnejši. Ljudje se pogosto sprašujejo, ali naj se spustijo v tako investicijo ali ne? Sončne elektrarne se med seboj razlikujejo in s pametno investicijo v prave panele ter toplotno črpalko lahko veliko prihranite in tudi zaslužite na dolgi rok.

Sončna elektrarna in toplotna črpalka – cena na ključ

Najbolj se splačata sončna elektrarna in toplotna črpalka cena na ključ, ker si boste s tem prihranili veliko nepotrebnih potov in časa za pripravo dokumentacije, ki jo potrebujete za izgradnjo elektrarne, toplotne črpalke in za subvencijo. Če želite pridobiti subvencijo državnega Eko sklada pa je pogoj, da je vaša sončna elektrarna priklopljena na javni sistem, v katerega oddaja elektriko in črpa nazaj po potrebi.

sončna elektrarna in toplotna črpalka cena

Sončna elektrarna in toplotna črpalka cena na ključ je odvisna od naslednjih parametrov in se med seboj močno razlikuje:

  • od velikosti sončne elektrarne,
  • od kakovosti panelov oziroma sončnih celic,
  • od modela toplotne črpalke,
  • od zahtevnosti dokumentacije, načrtovanja in izvedbe projekta.

Velikost sončne elektrarne je odvisna od tega, kakšne porabnike ima stavba. Pa tudi od tega, ali bi radi z elektriko tudi zaslužili z oddajo v javni sistem. Če stoji objekt na območju, kjer je dokaj sončno, se splača nabaviti najbolj kakovostne panele, ki imajo največji izkoristek in najdaljšo življenjsko dobo ter garancijo. Dolgoročno pa se najbolj se splača toplotna črpalka voda – zemlja, ki je najcenejša.

Sončna elektrarna in toplotna črpalka – cena po delih

Dejansko se sočna elektrarna in toplotna črpalka namestita ločeno in se toplotna črpalka vklopi v elektriko, ki jo proizvaja domača elektrarna. Namestite pa ju lahko v novogradnjo ali na starejše objekte. Če nimate prostora na južni strani strehe za sončne panele, se jih namesti na posebne nosilce.

Avtonomne sončne elektrarne

Avtonomne sončne elektrarne se največkrat zgradijo na objektih, kjer ni možnega nobenega drugega električnega vira, niti ne sistemskega. Takšne sončne elektrarne so najdražje in se za dobiček ne splačajo, ker niso priklopljene v javni električni sistem. Investicija se povrne v približno petih letih ali še kasneje.

Vendar gre za vir brezplačne električne energije, ki jo boste imeli poleti zagotovo dovolj. Za Primorsko in del Gorenjske ter ostalih sončnih delov Slovenije ni problem tudi spomladi, medtem ko pozimi in jeseni lahko pride do pomanjkanja električne energije, če imate v stavbi velike porabnike, kot so pralni stroj, televizija, in drugi stroji.

sončna elektrarna in toplotna črpalka cena

Povezane sončne elektrarne

Najbolj se splača vložiti v sončno elektrarno, ki bo povezana v javni električni sistem. To pomeni, da lahko takrat, ko je veliko sonca in proizvede preveč električne energije, elektriko pošlje v sistem, ki jo shrani. Ko pa ni veliko sonca, je moč elektrarne zmanjšana lahko tudi na eno četrtino, zato v tem primeru pridobivate elektriko nazaj iz sistema.

Pri obračunu se višek elektrike, ki ste jo oddali v sistem, odšteje od neporabljene energije in če ste jo porabili manj, kot oddali, ste v plusu. Takšna sončna elektrarna se vam bo, če boste pridobili subvencijo, povrnila že v treh do petih letih. Potem pa boste imeli elektriko čisto zastonj. Če z njo poganjate če toplotno črpalko, imate brezplačno tudi ogrevanje prostorov ter sanitarne vode.

Kdaj se sončna elektrarna in toplotna črpalka cena splača?

Če boste kupili najbolj kakovostne sončne panele, ki imajo največji izkoristek in trajajo lahko tudi 40 let, zanje proizvajalci dajejo garancijo najmanj 25 let. Priporočamo pa, da nabavite monokristalne silicijeve sončne celice, ki imajo kar 18 % izkoristek. Da se vam investicija v sončno elektrarno splača, mora ta delovati vsaj 20 let.

Sončna elektrarna in toplotna črpalka cena skupaj za obe je odvisna tudi od same toplotne črpalke. Če je možno, nabavite toplotno črpalko voda – zemlja, drugače pa tudi ostali dve vrsti nista dosti dražji in sta še vedno med najcenejšimi investicijami v ogrevanje na trgu. Investicija se vam bo povrnila v dveh letih ali prej.

Zadnji prispevki