Na trg je prišla nova opcija za shrambo, za katero smo prepričani, da bo pritegnila vašo pozornost!


V vsakem gospodinjstvu, še posebej večjemu gospodinjstvu, je lahko sprotna skrb za zadostno količino živil pri hiši precej nadležna in čas jemajoča. Zaradi tega je izjemno priljubljena shramba, kjer imate dovolj dodatnih živil, ki jih lahko uporabljate, ko nimate časa za pogoste nakupe. Namen shrambe je, da v njej shranjujete večjo količino živil in pa tiste vrste živil, ki bi jim v kuhinjski omari hitreje potekel rok uporabe. V stanovanjih se za shrambe uporabljajo dodatni temni prostori, če ima seveda stanovanje sploh dovolj prostora. Pri hišah pa načeloma ni težko najti dodatnega prostora, ki je temen in suh, ter tako primeren za shranjevanje živil. Pogosto se za shrambe uporablja tudi klet, pri novogradnjah pa so vse bolj priljubljene t.i. vgradne kleti.

shramba

Shrambe so pomembne za vsako gospodinjstvo

Po večjem nakupu ali pred zimo morate sveža živila nekam tudi shraniti. Za ta namen je najbolj uporabna shramba. Skladišče shranjenih živil je sicer lahko v kuhinjskih omarah. Za nekatera živila so kuhinjske omare primerni prostor, za druge vrste živil, ki imajo po navadi krajši rok uporabe, pa žal ne. Podaljšan rok uporabe zagotovo nudi hladilnik ali celo zamrzovalnik, a kaj ko je tam po večini premalo prostora.

Zaradi tega je shramba edini prostor, ki vam omogoča shranjevanje večjih količin živil. Na tak način vaša živila pridobijo na trajnosti in jih lahko uporabite šele čez nekaj časa. Poleg tega pa shramba omogoča, da vam manj uporabna živila ne kradejo prostora v hladilniku in na splošno v kuhinji.

Lastnosti prostora za shranjevanje živil

Da se prostor imenuje shramba, mora imeti nekaj glavnih lastnosti. Vse to omogoča, da imajo živila optimalni rok trajanja.

Pri shrambah je predvsem priporočljivo, da ni zunanjega vira svetlobe. Prostor naj bo popolnoma temen in ga osvetlite le, ko odlagate ali vzamete stvari. Razlog za to je predvsem toplota, ki jo prinese sončna svetloba. Vzdrževanje stalne temperature je namreč ena izmed bolj pomembnih lastnosti, ki jih ima shramba. Skladišče vaših živil bo tako omogočalo, da se živila ne pokvarijo prehitro. Predvsem pri svežih, pa tudi suhih živilih, marmeladah in podobno je idealno suho, hladno in temno okolje. In ravno to vam nudi shramba.

Da bo vaša shramba kar se da uporabna, mora imeti dovolj polic, kamor boste zložili vse stvari. V primeru, da boste v shrambi shranjevali tudi vina in žganje, pa ne pozabite na police za steklenice.

Naj bo vaša shramba skladišče za vina in žganje

Precej priljubljeno je, da je shramba skladišče za vsa vaša vina, žganja in ostale pijače. Zbiratelji vin in vinogradniki, ki imajo pogosto večje količine vinskih steklenic, potrebujejo tako rekoč vinsko klet. Moderne shrambe, ki so po večini kar kleti ali vgradne kleti, v nekaterih primerih služijo kot klasična shramba, obenem pa kot vinska klet oz. vinoteka.

Za shranjevanje vina in ostalih pijač je izjemno pomembna stalna temperatura, ki je zagotovo ena glavnih lastnosti shrambe v obliki kleti. Ker gre za prostor pod zemljo, je hlajenje zagotovljeno. V primeru, da se odločite za vgradno klet, kot je na primer Garden Secret 4 you®, pa se vam ne bo treba obremenjevati niti z vlago, ki lahko v skrajnem primeru povzroči plesen.

Kateri prostori niso primerni za shrambo?

Ni kar vsak prostor primeren za shranjevanje živil, zato ne more biti kar vsak prostor shramba. V nekaterih hišah se živila shranjujejo kar v prostorih, ki so namenjene notranji enoti toplotne črpalke, elektro omarici, enoti za talno gretje, zamrzovalni skrinji in podobno. Čeprav je v teh prostorih lahko dovolj prostora za shranjevanje živil, se temu raje izognite. Razlog za to je, da vse te enote oddajajo toploto, kar ni ravno priporočljivo za shrambo. Take prostore raje porabite za shranjevanje neživilskih predmetov, kot je orodje, športna oprema ali sezonska oprema, ki na toploto ni tako občutljiva kot živila.

Prav tako za shrambo niso najbolj primerni prostori, ki imajo okno. S svetlobo v prostor prihaja toplota, ki lahko precej zmanjša življenjsko dobo živil. Za shranjevanje živil ali vin so najbolj idealni prostori, ki so zaprti in imajo možnost ohranjanja stalne nizke temperature.

Kleti in shrambe za shranjevanje živil

Ko se pogovarjamo o shranjevanju živil je morda shramba v hiši, kot dodaten prostor pod stopnicami ali kot podaljšek kuhinje dovolj. Največji problem tega pa je vzdrževanje stalne temperature, ki jo določene vrste živil nujno potrebujejo. Kajti, tudi če je prostor zaprt in brez virov svetlobe, se bo prej ali slej ogrel zaradi sosednjih ogrevanih prostorov.

Rešitev je shramba/skladišče v kleti. Kleti so zgrajene pod zemljo in za njih je značilno, da so čez celo leto hladnejše kot preostali deli hiše. Poleg tega pa so načeloma to temni in suhi prostori. To jih naredi bolj primerne kandidate za shranjevanje različnih vrst živil, kot je sveža zelenjava, marmelade, sadje, krompir in podobno.

Shranjevanje živil znotraj ali zunaj doma?

Dejstvo je, da imajo starejše hiše skoraj zagotovo tudi kletne prostore, ki se jih lahko uporabi kot shramba/skladišče za živila pa tudi ostale predmete, za katere v bivalnih prostorih ni dovolj prostora.

V klasično klet pa se večkrat namestijo še enote, kot so zamrzovalne skrinje ali enote za gretje, ki oddajajo toploto. V teh primerih potem ni več zagotovljena stalna nizka temperatura. Prav tako pa, še posebej starejša gradnja, nima dovolj sofisticiranih sistemov, ki preprečujejo zadrževanje vlage in posledično pojav plesni.

Pri novih gradnjah je izgradnja kleti vse redkejša. Problem tako nastane, če nimate kleti, vseeno pa želite večji prostor za shrambo. Tu pridejo v poštev vgradne kleti. Vgradne kleti se sicer lahko vgradi pod hišo, lahko pa se jih vgradi tudi na vrtu. Njihova največja prednost je, da imate pri njih popoln nadzor nad temperaturo v notranjosti, reguliranje vlage, poleg tega pa jih lahko uporabljate za več namenov.

Vgradna klet je več kot le shramba

Vgradne kleti pridejo v več oblikah. Lahko gre zgolj za shrambo, kot je na primer Eco Secret®, lahko pa vgradna klet opravlja več nalog in to pride v obliki podzemne shrambe Garden Secret 4 you®.

Vgradna klet Eco Secret® popolnoma opravlja delo shrambe. Gre za popolnoma vodoodporen prostor, ki ga vgradite na vrtu ali pod hišo. Za stalno temperaturo poskrbi izkoriščanje naravnega hlajenja zemlje in njene izolativnosti. Poskrbljeno je tudi za kontrolirano stopnjo vlage, zaradi česar so vsa živila primerno konzervirana. Ta shramba ima tudi to prednost, da ima lahko več vhodov.

Tudi vgradna klet Garden Secret 4 you® uspešno opravlja delo shrambe in ima vse pozitivne lastnosti, ki jih najdete pri shrambi Eco Secret®. Največja razlika med njima pa je velikost in namembnost. Tu lahko izbirate velikost shrambe, ki jo je moč povečati z dodatnimi moduli. Poleg shrambe pa je pri tej vgradni kleti po želji dovolj prostora še za shranjevanje vin in ostalih pijač ter dodaten prostor za sproščanje.

Shrambo uredite glede na svoje potrebe

Vgradna klet Garden Secret 4 you® ni klasična shramba. Lahko jo nadgradite po želji in tako pridobite različne prostore, med katerimi je tudi zmogljiva in prostorna shramba. Shrambo lahko po želji opremite s policami, prostorom za gajbice, policami za steklenice in podobno.

Dodatni prostori pa lahko služijo kot vinoteka ali celo prostor za sproščanje. Ker gre za prostor, ki ni nujno povezan s hišo, je to idealni prostor, kamor lahko povabite goste na pokušnjo vina ali pa gre za prostor, kjer si lahko odpočijete od napornega dneva.

Vgradne kleti vam namreč dajo veliko več kot le shrambo. In čeprav je ta oblika shrambe res med najbolj kvalitetnimi na trgu, to ni izgovor, da je bi nek del namenili tudi sebi in svojim hobijem.

Zadnji prispevki