Mini montažne hiše


Mini montažne hiše so pri nas v modi zadnja leta. Ideja je k nam prišla iz ZDA, kjer se je tovrstna kultura bivanja začela pred desetimi leti ob prejšnji večji krizi, ko je veliko ljudi ostalo brez hiš in zaposlitev. Vendar se je tovrstno bivanje na majhni površini, bodisi v mobilnih ali stacionarnih hiškah, uveljavilo kot nov, ekološko usmerjen stil bivanja tudi pri nas. Še posebej so mini montažne hiše zanimive za mlade in starejše osebe, saj so cenovno ugodne ter ne povzročajo velikih stroškov vzdrževanja ter porabe.

Prednosti in slabosti mini montažne hiše

Prednosti mini montažne hiše so zagotovo v prvi vrsti manjša cena za hiško ter manjša parcela, kar pomeni manjšo začetno investicijo. V taki hiški ne bo več navlake, ker ni dovolj prostora za odvečne stvari. Vzdrževanje in poraba sta bistveno manjši in cenovno ugodnejši. Taka hiša nudi več svobode, še posebej, če gre za mobilno hiško na kolesih, kar pa je pri nas redkost. Svoboda pomeni v smislu tega, da je manj ukvarjanja s hišo in okolico, zato vam ostane več časa za sebe in posel.

Slabosti mini montažne hiše pa so težavno načrtovanje prostora, kajti kljub temu, da je hiška majhna od 10 do 40 kvadratnih metrov, je potrebno v njej razporediti vse prostore, od kuhinje, kopalnice, spalnice in dnevne sobe ter stranišča do tega, kje bo kakšna stvar, kot so knjige. Pri nas nekateri izvajalci montažnih hiš za mini hišo štejejo tudi hiše v velikosti do 80 kvadratnih metrov.

Pri nas je še problem, če hočete imeti mini hiško za bivanje in stalni naslov, morate enako, kot za veliko hišo, pridobiti gradbeno dovoljenje ter vsa druga soglasja, saj je zakonodaja za mini hiše precej toga.

mini montažne hiše

Kakšna je cena mini hiš?

Marsikdo misli, da bo do mini montažne hiše prišel zelo poceni, pa ni čisto tako. V povprečju naj bi stale nekje med 15 in 30 tisoč evrov. Vendar pa, če želite imeti ekskluzivno oblikovano, res funkcionalno majhno hiško, ki je velika nekje 15 kvadratnih metrov, je možno, da boste zanjo, od načrtovanja, do izvedbe, odšteli tudi 100 tisočakov.

Mini montažne hiše so pri nas najbolj popularne lesene v skandinavskem stilu, ki so že standardno narejene iz brun in so tudi najbolj kakovostne ter vredne svojega denarja. Pri izvajalcu si jih lahko ogledate tudi v živo, še preden jo naročite. Lahko so premične ali statične. Imeti morajo res dobro narejene temelje in vsa dovoljenja, razen če jo boste imeli za vikend in tam ne bo stalnega bivanja, je nekaj manj papirjade ter stroškov. Cene pa so odvisne tudi od same lokacije.

Pri izbiri izvajalca bodite pozorni na to, iz katerih materialov naredi hišo in ali ima vsa potreba dovoljenja ter tudi izkušnje. Vprašajte po ceni in kdo montira okna, streho, dimnik ter ogrevanje. Izvajalec mora biti sposoben tudi narediti primerne temelje. Če bi radi imeli klet, vprašajte tudi za to možnost.

Razmislite tudi o lastni solarni elektrarni in zbiralniku vode ter naravni čistilni napravi za fekalije. Za to boste gotovo potrebovali dodatne izvajalce in bo predstavljalo dodatne stroške, ki pa se bodo v prihodnosti obrestovali.

Kaj pravi zakonodaja v Sloveniji glede bivanja v mini hišah?

Če sanjate o tem, da boste preuredili kontejner ali neko prikolico za stalno bivanje brez pristojbin in dajatev, lahko kar takoj pozabite na te sanje v naši državi. Če je vaša zazidljiva parcela v bližini urbanega naselja in ni oddaljena od njega več kot 200 m, je pri nas obvezno se priklopiti na sistem kanalizacije in električnega omrežja.

Mini montažne hiše za stalno bivanje ne morejo biti na nezazidljivi parceli, ker je tako bivanje nelegalno. Torej morate najprej imeti zazidljivo parcelo, ne glede na to, ali je vaša mini hiša premična ali ne. Tako je treba plačati vse pristojbine in dajatve na začetku ter potem še naprej stalno. S tem, da pri nas stalno bivanje v mobilni hiški ni možno.

Ali je mini hiša lahko samooskrbna?

Mini montažne hiše sicer lahko imajo samooskrbo vodo, elektriko in čistilno napravo, vendar morate za vse to pridobiti ustrezna dovoljenja občine in državnih organov. Paziti je treba tudi, na katerem območju je parcela, ali je varovana s katerim zakonom in dodatno omejena za uporabo. O tem se pozanimajte na občini, še preden parcelo kupite, oziroma jo opremite.

Najlažje je pridobiti dovoljenje za enostavni objekt, ki ima zelo veliko omejitev glede velikosti pri gradnji objekta, ki jih preberete lahko v Gradbenem zakonu in pridobite informacije na občini, kjer leži parcela. Teh informacij ne pridobivajte od izvajalcev, ker pogosto tega niti ne vedo.

Zadnji prispevki

© 2021 Copyright Svet-gradnje.com