Litoželezna peč na drva


Lito železo je tradicionalen material, ki se uporablja za izdelavo peči. Litoželezna peč na drva je zelo trpežna, močna in daje videz jeklene – klasične peči na drva. Za lito železo je značilno, da je debela in gosta kovina, kar pomeni, da segrevanje traja nekoliko dlje in zato toplote v prostoru ne boste začutili takoj. A na drugi strani taka peč dejansko dlje časa zadržuje toploto. Na primer, ko začne ogenj v peči ugašati, bo litoželezna peč na drva še naprej oddajala toploto in segrevala prostor. Posamezna peč iz litega železa je narejena z vlivanjem staljene kovine v kalup, zato so peči iz litega železa lahko bolj okrašenega videza, kar še dodatno poudari tradicionalen podeželski slog. Izbirate lahko med kaminskimi in običajnimi pečmi na bio maso iz litega železa.

Ali lahko litoželezna peč na drva poči?

Zelo malo verjetno, a lahko se zgodi. Morda se vam zdi, da pri litoželeznih pečeh prihaja do razpok zaradi vročine. Če pride do razpok, je lahko to velika težava, saj bi lahko skozi razpoke uhajal ogljikov monoksid. Lito železo je zelo trpežno, zato lahko pride do razpok le, če bi na peč delovale močne sile, do česar pa lahko pride, če peč ni bila pravilno inštalirana. Drugi razlog, zakaj lahko peč poči, je polnjenje s preveliko količino ali nepravim gorivom. Ob nakupu peči morate od proizvajalca prejeti tudi navodila za uporabo in potem se teh navodil striktno držati, v tem primeru peč ne sme razpokati. Še dodatno pa so vam lahko v pomoč tudi termometri, s pomočjo katerih spremljate učinkovitost gorenja v peči.

Litoželezna peč na drva

Litoželezna peč na drva – prednosti in slabosti

Prva prednost litoželezne peči na drva je zagotovo to, da so stroški za ogrevanje nekoliko nižji kot pri ostalih oblikah ogrevanja stanovanja. Drva lahko kupite v lokalnem okolju, kar koristi lokalnemu gospodarstvu. Drva za peči so široko dostopne, prav tako so prijaznejše do okolja kot nekatera druga goriva, na primer nafta ali premog. Verjetno ste pomislili, da se za drva izsekavajo gozdovi. Drži, a s tem lahko dejansko pomagate gozdovom, če seveda izdelovalec drv ravna preudarno. Z odstranjevanjem bolnih in polomljenih dreves ter vej se lahko zmanjša nevarnost gozdnih požarov in širjenja bolezni. Zdaj pa poglejmo še slabosti. Slabosti peči na drva je zagotovo to, da potrebujete stalno zalogo drv, kar pa vam zavzame tudi nekaj prostora. Seveda ni primeren kar vsak prostor, ampak suh in zračen, da bodo drva pred kurjenjem res suha. Poskrbeti morate tudi za odpadni pepel, ki ostane po izgorevanju, odstranjevati ga morate redno, varno in pravilno. Tudi prihranki pri montaži litoželezne peči na drva se bodo pokazali šele po nekaj časa. V stroške vzdrževanja ne pozabite všteti še rednega obiska dimnikarja.

Litoželezna peč na drva – vzdrževanje

Pravilna uporaba in redna skrb za peč, zagotovo podaljšata njeno življenjsko dobo. Zato upoštevajte vsa navodila proizvajalca peči. Poskrbite, da bodo drva, ki jih nalagate v peč dovolj suha, tako se boste izognili nevšečnostim nepopolnega gorenja. Ne pozabite, da so za kurjenje primerna drva z največ 20 % vlažnostjo. Vsaj enkrat letno naj svoje delo opravi tudi profesionalni dimnikar. Če ste na litoželezni peči opazili rjo, jo lahko odstranite s pomočjo brusnega papirja. Rjo odstranjujte, ko je peč ohlajena in brez prisotnosti vode ali vlage, tako boste preprečili oksidacijo

Litoželezna peč na drva – cena

Trenutno se cene litoželeznih peči gibljejo od 1000 € naprej. Cena je predvsem odvisna od moči, velikosti in namembnosti peči. A pri cenah peči bodite pozorni, ali je v ceno vključena tudi montaža, ali montažo še dodatno doplačate. Vsekakor pa je pomembno, da vam litoželezno peč montira strokovnjak, da vam bo služila mnogo let brez nepotrebnih okvar.

Zadnji prispevki