Lesena okna vas povežejo z naravo


Tudi vi gradite svojo hišo/stanovanje in ste prišli do točke, ko se morate odločiti, kakšna okna si želite. Lesena okna so le ena izmed oken, ki obstajajo na trgu, različni materiali, iz katerih so okna pa imajo svoje prednosti in slabosti. O sami sestavi oken in o njihovih prednostih/slabostih vam bodo še najbolje znali povedati svetovalci v podjetjih, kjer prodajajo okna ali pa v trgovinah z opremo za dom.

Zakaj so okna pomemben element vsake hiše?

Vsaka hiša mora imeti okna in vrata že zaradi estetskega vidika – le kakšna pa bi bila hiša, brez oken in vrat? Zelo čudna, zgolj skupek nekega materiala, ki pa v bistvu ne bi bil primeren za bivanje. Ljudje potrebujemo sončno svetlobo in svež zrak in vse to v hišo dobimo ravno preko oken in vrat – z dovajanjem sončne svetlobe preko oken pa hkrati malce prihranimo pri računu za elektriko, saj nam ni treba tako pogosto prižigati luči. Lesena okna (kot tudi vsa ostala) vas ščitijo pred vsemi vremenskimi pojavi oz. nevšečnostmi – pozimi poskrbijo, da vas ne doseže pretiran mraz, poleti pa vsaj malo odbijejo sončne žarke, preprečujejo vdor vode ob dežju, poplavah, doseči vas ne more niti toča. Okna so tudi odličen zvočni in toplotni izolator, torej zadržijo vaše zvoke v hiši in tako preprečijo, da bi vaši sosednje izvedeli o čem se prepirate, kaj ste jedli za kosilo, kaj se je komu pripetilo itd. Kot že omenjeno, se preko oken prezračuje hiša, prav tako pa lahko preko oken opazujemo okolico – spremljate lahko otroka na vrtu, opazujete promet, preverite, kaj se dogaja pri sosedih, kdo je prišel na obisk, uživate ob pogledu na naravo in še kaj.

Kakšna okna poznamo?

Obstaja več vrst oz. materialov iz katerih so okna, prav tako pa lahko izbirate med različnimi oblikami oken. Na tržišču lahko najdete PVC in alu okna, lesena okna, ali pa mešanice teh materialov.

lesena okna
Lesena okna so popolnoma naravna in ekološka okna, saj so izdelana iz lesa; lahko rečemo, da so nekakšna tradicionalna oz. klasična izbira oken. Lesena okna v vaš dom vnesejo nekakšen občutek domačnosti in topline, poleg tega pa so zelo varčna in zagotavljajo visoko raven varnosti. Narejena so iz različnih vrst lesa, denimo iz smreke, macesna, hrasta, celo eksotične vrste lesa so vam na voljo – vrsto lesa lahko izbirate povsem sami, pri tem pa vam lahko pomagajo svetovalci oz. trgovci. Ker je les naraven material, zahteva nekoliko več obdelave ter znanja, zato je tudi cena tovrstnih oken nekoliko dražja, vseeno pa ni pretirano visoka. Lesena okna sicer lahko kupite tudi s pomočjo nepovratnih sredstev iz Eko sklada. Najbolj priljubljena so sicer aluminijasta in PVC okna, saj glede na sestavo ponujajo največ – imajo odlične tehnične lastnosti, poleg tega pa se ujamejo s prav vsakim arhitekturnim slogom.

Pri obliki samih oken pa praktično ni omejitev. Klasična pravokotna okna že dolgo niso edina izbira na tržišču. Dandanes si lahko zamislite tako rekoč vsako obliko oken – obstajajo pravokotna, okrogla, polkrožna, trikotna, skratka ni da ni. Večina proizvajalcev oken se lahko povsem prilagodi željam kupcev, tako da le povejte svoje želje.

Lesena okna ali ne?

Kot že rečeno, ima vsak material svoje prednosti in slabosti, prav gotovo pa z nobenim materialom ne boste zgrešili. Če niste povsem prepričani, kateri material je pravi za vas, lahko povprašate strokovnjake, ki se spoznajo na to in z veseljem vam bodo pomagali. Zagotovo morate premisliti, ali imate rajši naravne ali umetne materiale, seveda pa to ni edini odločujoč dejavnik pri izbiri. Pred nakupom morate prav tako razmisliti, kakšna oblika oken ter material se bo najbolj ujemal z vašim siceršnjim stilom oz. slogom hiše. Celotna hiša mora namreč izgledati kolikor toliko estetsko, kar pomeni, da se morajo vse komponente hiše ujemati oz. uskladiti, razen če si želite živeti v nekoliko abstraktni hiši, kjer je vsak element nekaj posebnega in unikatnega. Odvisno od vašega okusa pač.

Ne glede na to, ali ravnokar gradite svojo hišo oz. stanovanje, ali pa ste se odločili zgolj za menjavo oken, morate pred nakupom dobro razmisliti in se pozanimati o vseh prednostih in slabostih različnih materialov. Okna so vsekakor zelo pomemben element hiše, saj opravljajo več pomembnih funkcij, med drugim pa se morajo ujemati s preostalim izgledom hiše. Odločitev, ali boste na koncu izbrali lesena okna, PVC, alu okna ali kakšno mešanico materialov je povsem vaša.

Zadnji prispevki