Kritina za nadstreške


Kritina za nadstreške je razmeroma poceni, vendar mora biti kakovostna, da zaščiti avto in druge predmete pred vremenskimi vplivi ter poškodbami. Katero kritino boste izbrali, je odvisno od vrste objekta pa tudi od tega, na katerem območju ste. Če ste nekje, kjer res veliko in močno piha, potem ne boste izbrali pločevine, ampak težjo kritino. Če ste na območju, kjer je dosti snega, mora biti naklon strehe večji, kritina pa mora imeti veliko nosilnost, kot tudi sama konstrukcija. Najbolj je pomembno, da bo kritina za nadstreške prenesla velike obremenitve. Pri tem je treba še paziti, da tudi sama kritina ni pretežka.

Katere vrste kritin se za nadstreške uporabljajo?

Če gre na primer za teraso, potem se največkrat uporablja steklo, ki je lepljeno pa tudi pleksi steklo. Za terase so te kritine primerne zaradi tega, ker prepuščajo svetlobo in je terasa svetla. Proti toči je izjemno odporen.

Če gre za nadstrešek za avto, je najbolje, da se uporabi lahka in trdna polikarbonatna kritina za nadstreške.

Velikokrat se uporabi tudi pločevinasta kritina. Ta je cenovno ugodna. Hkrati je lahka, vendar se jo mora res dobro pritrditi, zaradi vetra. Kjer je burja, pa se je ne priporoča. Dobro pa je odporna proti vsem ostalim vremenskim vplivom, kot so dež, sneg in UV sevanje. Največkrat se uporabi trapezna pocinkana pločevina, ki je tudi obarvana različno. Pod njo se največkrat položi filc zaradi kondenza ter ropota, ki ga pločevina povzroča ob vetru in padanju dežja.

kritina za nadstreške

PVC in polikarbonatska kritina za nadstreške, ali se splača?

Različne PVC folije kot kritina za nadstreške se uporabljajo tam, kjer se želi doseči visoko življenjsko dobo. Te kritine so ojačane s steklenimi vlakni. Če ima nadstrešek majhen naklon, potem boste uporabil to kritino. Ko pada dež, pa se skoraj ne sliši.

Tovrstna kritina za nadstreške se uporablja za avtomobilske nadstreške, pa dostikrat tudi za tople grede ali zimske vrtove, ker ima super lastnost, da dobro zadrži toploto.

Tudi PVC kritina za nadstreške je precej stabilna in odporna ter prilagodljiva predvsem pri nizkih temperaturah. Ne stara se tako hitro. Ko odsluži, pa se jo lahko reciklira v ponovno uporabo, zato ne onesnaži okolja. Cenovno pa je med najugodnejšimi kritinami.

Polikarbonatske plošče, kot nadstrešna kritina, se uporabljajo tudi za pokrivanje streh in fasad. So v različnih oblikah, kot ravne plošče, kombinirane med sabo, tako, da je vmes zrak, torej so dvojne, ter valovitke. Njihova prednost je, da so lahko v veliko barvah ter da so lahko prosojne kot steklo in mat oziroma neprosojne.

Zelo prilagodljiva EPDM kritina ima skrivnost, ki jo razkrivamo

EPDM kritine so izjemno odporne na ultravijolične žarke. So tudi zelo stabilne. Imajo namreč primešan kakovosten kavčuk, ki je sicer sintetičen, vendar odlično deluje ter daje kritini super fizikalne lastnosti, ki jih nima nobena druga kritina. Zaradi gumijastega kavčuka je ta kritina zelo prilagodljive in se jo uporablja za neravne ter ukrivljene strehe.

Kaj je to Eternit – večni material?

Zelo trdna in večna kritina za nadstreške je lahko Eternit, to je gradbeni material, ki je bil izumljen za večnost. Ludwig Hatschek je razvil material, ki je boljši, kot je pločevina, je lažji od opeke in cenejši od skrilavca.

Eternit sestavljalo posebna vlakna, pomešana s cementom, celulozo in zrakom ter vodo. To je gradbeni material, ki se uporablja lahko za strehe, nadstreške, fasade, tako zunaj, kot tudi znotraj in je dejansko večen.

Katero koli od naštetih sodobnih kritin izberete, je precej trpežna in vzdržljiva. Nekatere so bolj odporne na veter, kot druge, zato je dobro se posvetovati s strokovnjakom, katero bi uporabili na vaši lokaciji in objektu glede na velikost objekta, nagnjenost strehe in najpogostejše vremenske vplive.

Na primer, na pripomorem, kjer je izjemen veter in ni snega, je morda smiselno uporabiti opeko, ki je težja in je ne bo odpihnilo niti skrivilo. Na Gorenjskem pa je boljša lažja kritina, ki je primerna za večje naklone streh kot sta EPDM in Ethernit.

Steklo in polikarbonatske plošče lahko večinoma uporabite povsod. Medtem ko je PVC bolj primeren za lope in drvarnice.

Zadnji prispevki

© 2021 Copyright Svet-gradnje.com