Koliko stane gradnja bazena?


Zunanji bazen je v poletnih mesecih popolna oaza in domu doda vrednost, notranji bazen pa vam nudi prostor za zabavo gostov ali lastno sprostitev. V tem pregledu stroškov bomo odgovorili na vprašanje koliko stane gradnja bazena in pokrili stroške osnovnega bazena pa vse do notranjih luksuznih bazenov.

Koliko stane gradnja bazena, je v prvi vrsti odvisna od vrste bazena glede na njegovo izgradnjo. Ločimo montažne bazene, liner bazene, poliestrske in betonske bazene ter inox bazene iz plemenitega jekla. Namestitev bazena tako v povprečju stane od 1000 pa vse do 55.000 evrov, cene vkopanih bazenov so v povprečju 35.000 evrov, večji montažni bazeni pa nekje do 2.000 evrov.

Koliko stane gradnja bazena

Montažni bazeni

Če se odločite za nakup montažnega bazena, bodo vaši stroški precej nižji od gradnje vkopanega bazena. Večino montažnih bazenov lahko sestavite sami, njihova cena pa znaša za manjše v povprečju med 300€ in za večje 2.000€.

Liner bazeni

Koliko stane gradnja bazena, če se odločite za liner bazen, je odvisno od tega, ali je zgrajen iz betona, betonskih zidakov ali iz pločevine. Stena bazena je lahko postavljena iz katerega koli materiala, da le zdrži pritisk vode. Sama gradnja bazena je načeloma zelo hitra, cena za izgradnjo pa se začne nekje pri 1.400€ in raste glede na velikost bazena in vaše dodatne želje glede izgradnje.

Poliestrski bazeni

Ti bazeni so v večini vkopani v tla. V primerjavi z drugimi bazni se ponašajo z gladko zaokroženimi vogali, enostavno gradnjo, preprostim vzdrževanjem in dolgo življenjsko dobo. Cena izgradnje takega bazena vas bo stala med 3.000€ in 10.000€. Ker boste za izvedbo projekta potrebovali bazenskega mojstra in gradbenika je dobro, da se pri izvajalcu vnaprej pozanimate tudi o tem, koliko stane gradnja bazena z vsemi dodatnimi stroški.

Betonski bazeni

Gradnja betonskih bazenov je s prihodom novih cenejših možnosti postala manj popularna, a še vedno velja, da so ti bazeni najboljši. Njihova gradnja je bolj kompleksna, ker se nastalih napak ne da popraviti in zato je informacija koliko stane gradnja bazena tu večplastna, saj moramo računati tudi na dobro premišljen projekt ter izredno usposobljenega gradbenika. Ceni je potrebno prišteti tudi ploščice, keramičarja, arhitekta ter druge izvajalce potrebnih del in se tako giblje okoli 1.000€ na kvadratni meter. Cena je seveda nižja, če se odločite za gradnjo v lastni režiji.

Inox bazeni

Z razvojem tehnologije se napredek kaže tudi v izbiri materialov, iz katerih se gradijo bazeni in posledično seveda tudi v tem, koliko stane gradnja bazena. Najnovejši material je trenutno plemenito jeklo, katerega prednost je predvsem možnost izdelave bazena po individualnih željah naročnika.

Bazeni manjših dimenzij so lahko, kot tudi poliestrski bazeni, izdelani že vnaprej in se jih pripelje na lokacijo že v njihovi končni obliki. V kolikor gradnja bazena vnaprej ni možna, pa se najprej izdela nosilna konstrukcija bazena, ki je lahko na primer iz betona. Na to nosilno konstrukcijo se nato položijo inox ploščice in na koncu še zvari bazen.

Koliko stane gradnja bazena iz plemenitega jekla, je odvisno od bazenskega mojstra, ki vam bo bazen dobavil in pa od cene gradbenika, ki vam bo pripravil podlago za bazen ter po želji uredil tudi njegovo okolico. V grobem se cene za takšen bazen (brez cene mojstra, gradbenika in ostalih sodelujočih v procesu izgradnje do končne oblike) gibajo okoli 200€ na kvadratni meter.

Zadnji prispevki