Kako zmanjšati vlago v prostoru?


Se tudi vi soočate z vlago v stanovanju ali hiši? Če ste odgovorili pritrdilno, potem ste na pravem mestu, saj smo za vas v nadaljevanju zapisali nekaj pomembnih informacij, ki vam bodo prišle prav, če se tudi vi sprašujete, kako zmanjšati vlago v prostoru.

Vlaga nastane pri dihanju, kuhanju, prhanju, kopanju in “dihanja” rož v prostoru stanovanja ali hiše. Vlago zidovi absorbirajo – vpijajo, če so iz mavčno kaširanih plošč ali apnenega ometa. Relativna vlaga mora biti v bivalnem prostoru med 45 % in 75 %, če se le ta dvigne nad 80 %, se pojavi plesen. Poleg visoke relativne vlage so idealni pogoji za tvorbo plesni še: temperatura med 0 in 40 °C, pH med 4,5 in 6,4 – plesni imajo rade kislo okolje, ustrezata jim tako svetloba kot tudi tema. Zato je zelo pomembno, da ukrepate, ampak kako zmanjšati vlago v prostoru?

kako zmanjšati vlago v prostoru

Kako zmanjšati vlago v prostoru – s hidroizolacijo temeljev objekta
Za hidroizolacijo lahko rečemo, da je kot neprepustna plast, ki ščiti objekt pred vodo in vlago. Zelo pomembna je kakovostna hidroizolacija tako temeljev in kleti hiše ali bloka kot tudi hidroizolacija površin, ki so še posebej izpostavljene zunanjim vremenskim razmeram – terase balkoni in ravne strehe. Kakovostna izvedba hidroizolacije je edini način, da trajno zaščitite objekt pred prodiranjem vlage iz terena v notranje prostore objekta. Naj vas še opozorimo, da je ključno pri kakovostni hidroizolaciji prav to, da je izvedena pravilno in natančno po vnaprej določenih zaporednih postopkih. V primeru, da niste vešči izvajanja hidroizolacije sami, to delo prepustite strokovnjakom, ki vam garantirajo, da bodo izvedbena dela narejena pravilno in kakovostno.

Kako zmanjšati vlago v prostoru – z izolacijo zunanjih sten objekta
V sodobnem gradbeništvu se gradijo v večini le še nizkoenergijske in pasivne hiše. V primerih, da bivate v starejšem objektu, je dobra odločitev, ali se odločite za izolacijo fasade oz. zunanjih sten bivalnega objekta. Na ta način boste znižali stroške ogrevanja, energetska učinkovitost objekta pa se bo močno izboljšala. V večini primerov se končajo tudi težave z neprestanimi težavami z vlago. A pri izbiri materiala za izolacijo fasade bodite pozorni na več različnih faktorjev: material osnovne konstrukcije hiše ali bloka in za katero vrsto gradnje gre (masivna – opeka, beton ali montažno gradnjo). Za pravo izbiro in debelino izolacijskega materiala se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo lahko svetoval, katera izbira bo najboljša tudi v primeru težav z vlago v notranjih prostorih. Naj povemo še to, da se nekateri odločajo tudi za izolacijo notranjih sten, kjer se pojavi vlaga in kasneje tudi plesen. Tudi to je ena od rešitev, a le začasna, zato naj ne bo vaša prva izbira.

kako zmanjšati vlago v prostoru

Kako zmanjšati vlago v prostoru – s prezračevanjem
V Sloveniji je bilo v zadnjih letih zamenjanega veliko stavbnega pohištva (oken, vhodnih in balkonskih vrat), ki so energijsko učinkovita, predvsem pa zrako in vodotesna. To pomeni, da prezračevanja preko mikro por med steno in okvirjem ter netesnih pripir ni več, saj pri novih oknih vse tesni in zunanji zrak ne more preiti v notranji prostor. Bodite pozorni na spodnjo mejo relativne vlažnosti, ki je 30 %. Pri sobni temperaturi 20 °C je območje ugodja pri 45 % – 60 % relativne vlage. Prostori se obvezno zračijo iz zdravstvenih in tudi higienskih razlogov. Spodnja meja izmenjave zraka je 0,7 izmenjave na uro. Ustrezno mikroklimo boste zagotovili z rednim in obveznim vsakodnevnim zračenjem, a pozor, naj se v prostoru ne znižuje temperatura. Prezračevanje z vgradnjo prezračevalnega sistema za rekuperacijo zraka, ki iz prostora odvaja onesnažen zrak, v prostor pa dovaja svež zrak in pri tem uporabi toploto iz odpadnega zraka. Na ta način se temperatura zraka v prostoru ne spreminja, zrak pa je svež. A ne glede na to, ali uporabljate prezračevalni sistem ali ne, prostore v stanovanju in hiši je treba prezračevati vsak dan vsaj trikrat po 2 do 4 minute tako, da okna odprete na stežaj. Le tako si boste zagotovili bivanje v prijetnem okolju doma.

Kako zmanjšati vlago v prostoru – izberite pravo ogrevanje
V primeru, da imate v stanovanju ali hiši težave z vlago, bo zagotovo dolgoročno najboljša rešitev eden ali kombinacija več že opisanih predlogov. Kar nekaj vpliva na količino vlage v prostoru ima tudi izbira načina ogrevanja hiše ali stanovanja. Pri veliki količini vlage v bivalnih prostorih strokovnjaki odsvetujejo ogrevanje s prenosno plinsko pečico, saj je splošno znano, da plin ob izgorevanju oddaja precej (dodatne) vlage. Veliko boljša izbira bo ogrevanje na trda goriva.

Kako zmanjšati vlago v prostoru – ne glede na to za kateri način reševanja težav se boste odločili. Vedno se osredotočajte na to, da najdete vzrok, ki povzroča prekomerno vlažnost v vaših prostorih. Ko poznate vzrok, ga poskusite dolgoročno rešiti. Polagamo vam na srce, da se ne odločite za najcenejšo varianto, ki je trenutno na trgu, ampak v popolnosti rešite težavo, saj bo le tako bivanje v vašem stanovanju ali hiši prijetno, udobno in zdravju ne škodljivo, kar pa je tudi bistveno, kajne?! Končalo pa se bo tudi neprestano spraševanje, kako zmanjšati vlago v prostoru.

Zadnji prispevki