Ideje za ureditev okolice hiše


Urejena okolica hiše vsakega lastnika razveseljuje in mu je v velik ponos. Ste se odločili, da bi preuredili okolico hiše ali pa jo načrtujete pri novogradnji, pa nimate idej, kako to storiti. Predlagamo vam, da nadaljujete branje, saj so v nadaljevanju predstavljene konkretne ideje za ureditev okolice hiše, ki vam bodo zagotovo v pomoč.

Bistven je natančen načrt, kako boste ideje za ureditev okolice hiše realizirali, saj boste na ta način prihranili tako čas kot tudi denar. Zato je najprej pomembno, da veste, kaj si želite, potem pa naredite natančen načrt, kako bodo dela potekala po vrstnem in časovnem redu. Če je vse to preveč za vas in bi raje to delo prepustili strokovnjakom, potem enostavno pokličite krajinskega arhitekta in bo on vse zorganiziral in poskrbel, da bo okolica vaše hiše brezhibno urejena. V nasprotnem primeru pa so v nadaljevanju za vas predstavljene ideje za ureditev okolice hiše, ki vam bodo v pomoč pri realizaciji.

ideje za ureditev okolice hiše

Še preden se lotimo konkretnih idej, opozorimo še na napake, ki se jim morate izogniti, da kasneje ne boste obžalovali odločitev in ureditve. Izogibajte se sajenju dreves preblizu hiše, da vam le ta ne bodo zastirala dnevne svetlobe. Dobro premislite, kje boste polagali električno napeljavo za razsvetljavo na dovozu do hiše. Nikar se ne odločite za preveč različnih elementov na kupu, ali samo na enem delu vrta. Še ena zelo pogosta napaka pri načrtovanju okolice hiše je, da vrta lastniki ne izkoristijo, kot del bivalnega prostora na prostem. Še enkrat povejmo, da je načrt zelo pomemben del ureditve okolice hiše.

Ideje za ureditev okolice hiše – posadite živo mejo
Pravilno posajena živa meja bo poskrbela za vašo zasebnost, hkrati pa bo poskrbela tudi za prijetno mikroklimo. Izbirate lahko med 3 vrstami žive meje – listnate grmovnice, iglavci in zimzelene vrste. Za sajenje žive meje sta najprimernejši pomlad in jesen, če pa se odločite za kontejnerske sadike, pa jih lahko posadite v vsakem letnem času. Pred samim sajenjem žive meje se dobro pozanimajte, katere vrste so primerne za vaš vrt glede na prst ter predvsem, kako boste živo mejo urejali po posaditvi in kako visoko bo zrastla.

Ideje za ureditev okolice hiše – pokažite zbiralnik za deževnico
Okrasni zbiralnik za deževnico lahko zelo lepo popestri vašo okolico hiše, hkrati pa vam je lahko tudi v ponos, saj z zbiranjem deževnice za zalivanje rož in vrta jasno vsem pokažete, da vam je mar za okolje. Na trgu je več različnih oblik, barv in velikosti zbiralnikov deževnice, tako da bost zagotovo našli takšnega, ki vam bo všeč in bo popestril vaš vrt.

ideje za ureditev okolice hiše

Ideje za ureditev okolice hiše – poskrbite za lepe linije med travo in kamenčki
Vzdržljivi in komaj opazni PVC robniki, ki so odporni tudi proti UV žarkom, so zdaj na voljo tudi v Sloveniji. Omenjeni robniki lepo razmejijo področje med travo in prodniki ali pa med travo in tlakovci.

Ideje za ureditev okolice hiše – postavite visoke grede
V bližine hiše lahko postavite tudi visoke grede, ki jih lahko uporabljate za posaditev različnih okrasnih rož, zelišč in vrtnin. Izbirate lahko med različnimi materiali od opečnatih, lesenih do alu dvignjenih gred. Če boste izbrali leseno visoko gredo, je ne pozabite impregnirati, da bo dolgo služila svojemu namenu.

Ideje za ureditev okolice hiše – izberite stilsko dovršene omarice za zabojnike za odpadke
Vas vsakič znova spravijo v slabo voljo običajni zabojniki za odpadke, no zdaj imamo rešitev za vas, saj so na voljo stilsko zasnovane omarice za zabojnike, ki bodo zagotovo popestrile vaše dvorišče. Omarice za zabojnike omogočajo, da streho zasadite s poljubnim rastlinjem, da se še bolj zlije z okolico. Poskrbljeno je tudi za pravilno odvodnjavanje, na vrata pa je mogoče montirati tudi ključavnico.

Zadnji prispevki