Fasaderstvo – od česa je odvisna cena fasade in ali se varčevanje splača?


Ste ravnokar zgradili hišo in vam do popolnega doma manjka le še fasada? FasaderstvoOpens in a new tab. je panoga, ki vam bo pri tem pomagala. Ali pa ste kupili starejšo nepremičnino, ki ji osvežitev nikakor ne bi škodila? Gotovo se vam ob pregledovanju ponudnikov oči vsakokrat ustavijo na ceni. Razumljivo je, da boste izbrali izvajalca, ki je primeren za vaš žep, a poglejmo na stroške izdelave fasade še z drugih strani in se vprašajmo, kaj vse je povezano s ceno fasade.

fasaderstvo

Zakaj sploh fasada?

Očiten odgovor na to vprašanje je seveda: Ker brez nje hiša izgleda grda in nedokončana. Kar sicer gotovo drži, vendar pa to ni vse. Fasada je še mnogo več kot videz in življenje v hiši brez fasade gotovo ne bo tako prijetno kot pod kakovostno in strokovno izdelano fasado, saj ta zagotavlja tudi zaščito pred vremenskimi vplivi in vlago, nudi pa tudi fizično zaščito.

Kakšna je cena nove fasade?

Povsem logično je, da je cena eden prvih dejavnikov, ko razmišljamo o nakupu česarkoli. In kot za mnoge storitve tudi za fasaderstvo velja, da ni dobro gledati samo na ceno. Fasader, ki svoje storitve ponuja veliko pod povprečjem cen na trgu, verjetno varčuje na področjih, kjer se ne bi smelo varčevati, zato vaša fasada ne bo izdelana tako, kot bi morala biti. Ne govorimo samo o tem, da bo poceni fasado treba pogosteje obnavljati. Kakovostno izdelana fasada pomeni boljšo toplotno izolacijo in s tem nižje stroške ogrevanja oziroma hlajenja, seveda pa velja tudi obratno. Slabo izdelana fasada torej iz več razlogov pomeni višje stroške na dolgi rok. Rek »nismo dovolj bogati, da bi kupovali poceni«, za fasaderstvo tako še kako velja.

Narediti sam ali najeti strokovnjake? Mnogi »domači mojstri« se v želji po prihrankih odločijo, da bodo vse naredili kar sami. Tudi fasaderstvo tu ni izjema in lotevajo se ga že prav vsi – od bolj do manj do popolnoma neizkušenih. Kot že rečeno, vam lahko pretirana obsedenost z varčevanjem dolgoročno prinese še veliko višje stroške kot, če bi že na začetku za izdelavo fasade najeli mojstra, ki ve, kako se stvari streže. Fasaderstvo je obrt, ki zahteva nenehno izobraževanje in mnogo izkušenj, česar pa verjamemo, da povprečni »domači mojster« ne premore. Nič hudega, pravijo, da ne more biti vsak za vse, in to še kako drži. Izdelavo fasade zato prepustite strokovnjakom. Poleg tega, da s tem, da se izdelave fasade lotite sami doma, tvegate, da fasada ne bo izdelana tako, kot je treba, si lahko nakopljete tudi poškodbe, če gradbišča ne boste pravilno zavarovali. Tudi sama fasada lahko, če je slabo izdelana, pomeni nevarnost za ljudi v okolici, saj lahko začne odpadati in koga resno poškoduje.

Lahko vam pomaga Eko sklad. Danes na vseh področjih stremimo k čim bolj okolju prijaznim rešitvam in prav je tako. Omenili smo že, da kakovostno izdelana fasada pomeni nižje stroške, posledica strokovne izdelave oziroma obnove pa je tudi večja energetska učinkovitost, ki seveda pomeni, da je fasada in s tem cela hiša okolju bolj prijazna. Eko sklad s povratnimi ali nepovratnimi sredstvi priskoči na pomoč, ko želimo svoj dom narediti bolj energetsko učinkovit. Če želite pri izdelavi fasade vseeno nekoliko prihraniti, obiščite spletno stran Eko sklada in si oglejte, pod kakšnimi pogoji vam pripadejo sredstva za njeno izdelavo oziroma obnovo.

Fasada je pomemben estetski element vašega doma, a je še veliko več kot to. Hiši nudi toplotno izolacijo in jo zaščiti pred vremenskimi vplivi in vlago. Fasada je odraz človeka, ki živi v hiši, zato pri izbiri izvajalca ne imejte v mislih le cene. Razumemo, da so življenjski stroški čedalje višji in da moramo na vseh področjih razmišljati o prihrankih, a na področjih, kot je fasaderstvo, se pretirano varčevanje dejansko ne izplača, saj lahko na dolgi rok prinese višje stroške. Seveda pa smo mi odličen dokaz za to, da je mogoče najti dobro razmerje med kvaliteto in ceno, saj vam po relativno ugodnih cenah izdelamo fasado, ki bo prijetna na pogled in ki bo vaš dom naredila toplejši (oziroma hladnejši, ko boste to želeli).

Skratka, splača se izbrati fasaderstvo, kjer vam bodo fasado izdelali ali obnovili profesionalno ter v skladu z vašimi željami in okusom.

Zadnji prispevki