Zakaj je dobro, da dimnik naredi izkušen strokovnjak


Dimnik je bil nekoč zidan. Vendar ga je danes nadomestil montažni jeklen dimnik, ki je skoraj povsod na novogradnjah in tudi, če se menja starega, ki je dotrajal. Novodobni dimniki so lahki, preprosti za vgradnjo, večina ne potrebujejo dozidave ali obzidave, ker so toplotno dovolj izolirani in varni. Imeti morajo varnostni certifikat, ki zagotavlja, da je dimnik za uporabo varen in ne ogroža ljudi ali hiše. Na podlagi tega dobite obratovalno dovoljenje za kurjenje. Pri izbiri dimnika vam bodo pomagali izkušeni strokovnjaki, ki točno vedo, kateri dimnik je primeren za kakšno vrsto kurjave in stavbo.

Kakšen dimnik izbrati za novogradnje?

Za novogradnje je najbolj primeren trislojni montažni dimnik. Tega se da hitro vgraditi in ne potrebuje obzidave, ker je dobro izoliran in je hkrati zaradi tega izjemno lahek. Uporabi se ga lahko v prostorih in pa zunaj stavbe, če ni smiselno, da bi bil dimnik v sami stavbi. Ti dimniki ne potrebujejo nobenih temeljev. Izdelani so iz lahke pločevine zunaj in znotraj v obliki tuljav.

dimnik

Kaj pa dimniki za starejše hiše?

Pri starejših hišah pogosto dimniki preperijo in se začnejo sesuvati v sebe zaradi saj in plinov, ki jih načnejo. Na njih se nabere smola tudi, če ga dimnikar redno čisti. Predvsem to velja za dimnike, kjer se v pečeh kurijo drva, premog in lesna biomasa. Še posebej, če nimate prav kvalitetnih visokogorskih drv, ki so sušene vsaj dve leti. Podobno se sčasoma zgodi tudi z dimniki, kjer se kuri kurilno olje, saj gre za naftni derivat.

Dotrajan dimnik predstavlja veliko požarno nevarnost za vašo stavbo. Hkrati je nevaren za prebivalce stavbe, če začnejo plini uhajati v stavbo ali ne vleče tako, kot bi moral plinov in dima ven iz stavbe, ker zato lahko pride do zadušitve živih bitij v stavbi. Tak dimnik tudi ne bo dobil obratovalnega dovoljenja in bo inšpektor zahteval, da ga zamenjate, kar je edino prav, ker gre za vaše premoženje in življenja ter zdravje.

Najbolj prav je, da dotrajan dimnik zamenja izkušen strokovnjak, ki se spozna na dimnike, kurilni energent in na varnost. Seveda je seznanjen z najnovejšimi materiali in tehnologijami na tem področju, zato vam bo svetoval najbolje. Ko se odločite, kateri dimnik vam je najboljši, ga bo tudi zamenjal. Najprej bo starega odstranil in nato pripravil vse potrebno za sestavo in montažo novega.

Kaj pomeni kakovosten dimnik za ogrevanje vaše stavbe?

Kakovosten dimnik je nujen, če hočete pokuriti najmanj energenta, kar se da, ker mora delovati brezhibno, da pravilno vleče dim in saje ter pline, da energent dobro gori ter daje od sebe največ kalorij, kar je mogoče. Na primer, če kurite drva, boste pri slabem dimniku pokurili tudi 3 x več drv, kot pri novem ali obnovljenem, kjer nič ne pušča in je izolacija narejena dobro, da tuljave ne spuščajo toplote tja, kjer uhaja ven iz stavbe. Toplota mora ostati v stavbi, da jo boste imeli tudi v najhujši zimi. Šele takrat se pravi kvalitetni dimniki dejansko izkažejo. Seveda zraven sodijo še kvalitetne peči in drva ali kakšen drug energent.

Kakovosten dimnik se hitro segreje na delovno temperaturo. Takrat peč začne delovati bolj počasi in enakomerno ter ne porabi preveč drv. Odporni morajo biti na temperaturne razlike in tudi odvajati kondenz, šele v tem primeru jih lahko uporabite za vse vrste kurišč. Sanacija dimnika poteka tako, da se v stari dimnik lahko namestijo nove inox tuljave. Če pa to ni možno, ker mora biti seveda dimniška odprtina dovolj široka, da vleče iz peči, potem je treba narediti novega. Širina tuljave je odvisna od moči vaše peči in od višine dimnika. V primeru, da je stari dimnik preozek, je ena izmed možnosti, da se ga povrta in tako razširi, če je to seveda možno in smiselno. V vsakem primeru vam bo strokovnjak povedal, kaj je najboljše, dolgoročno smiselno in najbolj ugodno za vas. Zato ga pokličite čim prej, da uredite kurjavo še pred naslednjo sezono.

Zadnji prispevki