Živa meja, lovorikovec – cena pove največ


Lastniki hiš in ostalih stanovanjskih objektov, kakšna je vaša živa meja? Lovorikovec, cena le tega je zelo ugodna, je rastlinska vrsta, ki postaja vse bolj priljubljena med različnimi uporabniki. In tudi nas, iskreno povedano, zelo navdušuje.

Kaj je živa meja?

Z izrazom živa meja poimenujemo mejo, pregrado med dvema habitatoma, zemljiščema in podobno. Živa meja ima lahko različne vloge, čeprav najpogosteje mislimo na mejno črto, ki jo živa meja določa med dvema lastnikoma nepremičnin. Živa meja torej običajno loči neke habitate, prostore, na enak način lahko deluje kot meja za živali, ki posledično ostanejo znotraj izbranega polja. Poleg tega so žive meje pomemben habitat v katerem lahko svoj prostor za bivališče, skrivališče in gnezdenje, najdejo različne živalske vrste. Sočasno pa lahko te žive meje povečajo tudi rastlinsko pestrost (če seveda redno ne pulimo plevela).

Živa meja. Lovorikovec, cena, ki je ugodna in nudi rešitev za vaš dom.

 

Če je nekoč veljalo, da je zemljišče urejeno, če žive meje tam ni, danes velja nasprotno. V upanju, da bi ljudje, čim pogosteje zasajali žive meje, ki so hkrati tudi protiprašne in protihrupne bariere, mnoge organizacije opozarjajo na njihov pomen. V živih mejah ob kmetijskih površinah, najdejo svoj dom in skrivališče mnoge živalske vrste, izpostaviti je potrebno ptice, ki se pogosto prehranjujejo z žuželkami, ki sicer škodijo kmetijskim pridelkom ter različne divje opraševalce. Slednji so v Sloveniji v zadnjih letih pridobili večjo pozornost tudi v okviru evropskih projektov, kjer jih popisujemo in skušamo določiti njihovo pestrost in številčnost.

Katero živo mejo izbrati?

Zasaditev žive meje je običajno del končnih obveznosti, ki jih imamo ob obnovi ali povsem novi postavitvi stavbe. Običajno želimo z živo mejo doseči neko intimo našega doma, varno območje, kjer smo na nek način izolirani od drugih. Žive meje so zelo priljubljene zaradi svoje zelene barve – te nam v sodobnem življenju, ob obveznostih v mestnih središčih, pogosto manjka.

Izbira žive meje je velik izziv, zlasti, če se s tem področjem soočate prvič. Pri izbiri žive meje že vnaprej razmišljajte o barvah, ki jih želite imeti v okolici dvojega doma, o obliki listov, pri tem je pomembno tudi, ali vam je pomembno, da so listi zimzeleni, razmislite pa tudi o cvetovih, plodovih, če imate na območju zasajanja neobičajne talne razmere (na primer slana tla, s hranili bogata ali revna tla, zbita tla in tako dalje) ali pa vremenske razmere (na primer veliko padavin, velika ali majhna osvetljenost in podobno) pa morate pri izbiri upoštevati tudi te lastnosti.

V naslednji fazi razmislite o tem, koliko časa boste lahko namenili negi, oskrbi in vzdrževanju žive meje. Nekatere vrste potrebujejo obrezovanje enkrat letno, druge pa nekajkrat letno. Razmisliti morate torej o hitro- in počasi-rastočih vrstah, ki mu sledi razmislek o pričakovani višini žive meje. Ko živo mejo zasajate, imejte v mislih tudi sosede – živa meja, če jo želite imeti negovano, bo potrebno redno vzdrževati. Zagotovite dovolj prostora, da ne boste posegali v sosedov prostor, lahko pa se s sosedi dogovorite, da jo delite.

 

Lovorikovec preseneča s spomladanskimi belimi cvetovi…

 

Izbiramo lahko med različnimi rastlinskimi vrstami, pri tem je ključno upoštevati tudi vlogo, ki jo ima izbrana živa meja. Lovorikovec, cena, odpornost na vremenske pogoje, nezahtevnost vzdrževanja ter izredna prilagodljivost na talne razmere, so le nekatere od mnogih lastnosti, ki jih ima ta rastlinska vrsta, sodi med najbolj priljubljene izbire marsikaterega uporabnika.

Zakaj izbrati ravno lovorikovec?

Zagotovo ste si kdaj zaželeli, da jo zagledate. Sanjska živa meja. Lovorikovec, cena enega se giblje okoli nekaj evrov, lahko postane prav to. Vrsta je odporna na mraz, zimzelena in ima lepe mesnate, povoskane liste, ki hitro prevzamejo našo pozornost. Vrsta je zelo dobro prilagojena na vse tipe tal, prav tako odlično prenaša senčne lege, ki jih večina drugih vrst ne. Enostavna je tako za vzdrževanje, pri čemer jo je potrebno obrezovati približno enkrat (lahko dvakrat) letno, da jo vzdržujemo na želeni višini. Če lovorikovec zasadimo posamič, ga lahko pustimo, da oblikuje velik grm. Če slednjega ne obrezujemo redno, bo grm cvetel in privabljal številne opraševalce v spomladanskem času, jeseni pa zagotavljal plodove za ptice.

 

… ter jesenskimi plodovi.

 

Sanjska živa meja. Lovorikovec, cena, ki pove vse in ugodne lastnosti. Sanjsko do konca – le pogumno, projekt zasaditve čaka na vas.

Zadnji prispevki