Zazidljive parcele


Vsi nimamo sreče, da bi imeli v lasti svojo zemljo. Nakup zazidljive parcele je lahko odlična naložba in tudi zelo draga. Bistveno pa je vedeti, na kaj je treba paziti in kako ravnati z ljudmi, ki sodelujejo v postopku nakupa.

Kaj je dobro vedeti, ko kupujete zazidljivo parcelo

Ljudje lahko kupujejo zazidljive parcele iz številnih razlogov – za dolgoročne naložbe, kratkoročne naložbe ali za ponovni razvoj za hitro prodajo. Za tiste, ki želijo kupiti nepremičnino, vendar jih skrbi nepredvidljiva narava nepremičninskega trga, je nakup zazidljive parcele lahko dobra alternativna naložba. Ne glede na razlog za naložbo v zemljišča morate raziskati trg, da odpravite morebitna tveganja.

Najpomembnejše stvari, ki se jih boste morali vprašati, so:

 • Zakaj želite kupiti zemljišče?
 • Je primeren za vaše načrte?
 • Ali spada v vaš proračun, vključno s stroški zemljišča, gradnje, pravnimi stroški in stroški raziskovanja – pa tudi morebitnimi drugimi morebitnimi stroški, ki trenutno niso knjiženi?Zazidljive parcele

Lokacija zazidljive parcele

Vsak posameznik ima svojo željo po idealni lokaciji. Nekateri bodo raje zemljišče iskali v središču mesta, drugi bodo prisegali na zemljišča, ki jih obkroža narava. Spet drugi, ki bodo iskali zemljišča, kjer je v bližini vrtec, šola ali pošta. Ker je toliko različnih želja posameznikov, so tudi lokacije zemljišč različne.

Ko boste izbirali svojo idealno lokacijo pomislite, kakšno bi bilo vaše življenje v mikro okolišu. Ali si želite zazidljivo parcelo, kjer ni motečih elementov, ali parcelo s sončno ali senčno lego, kako je s podtalnico, možnost priključkov, morda čez zemljišče poteka daljnovod in podobno.

Če izberete lokacijo zemljišča, kjer stoji že nekaj objektov, premislite, kakšni objekti stojijo v bližino. Ali so to vrstne hiše ali so to kmetije, morda kakšne delavnice, namreč, zavedati se je treba, da če se odločite za nakup zazidljive parcele v bližini kmečkih objektov, vas morda čez čas presenetiti hrup kmetijskih strojev, vonj gnoja ali delavnice, kjer se prav tako slišijo stroji in udarjanje kladiva. Torej dobro pomislite o mikro lokaciji, ki je za vas ob nakupu zazidljive parcele zelo pomembna.

Iskanje zazidljive parcele

Ko se odločite za iskanje zemljišča, boste spoznali, kako težaven projekt je to. Zraven finančnih omejitev boste omejeni tudi pri iskanju zazidljive parcele. To pomeni, da boste morda našli primerno zemljišče, pa vendar ne sanjsko, prav zaradi omejenega proračuna.

Vendar bodite pozorni. Namreč določena zemljišča, ki imajo manjšo ceno, lahko postanejo dražja kot tista, ki na prvi pogled videti fantastično, a je cena malo višja. Upoštevajte vse stroške, kot so priprava terena, dostop, komunalna ureditev in podobno. Bodite predvsem previdni in poiščite vse informacije, da ne boste kasneje naleteli na zaplete, ki vas lahko kasneje dodatno finančno obremenijo.

Prav tako bodite pozorni še na:

 • Poplavna območja in plazovita območja.
 • Preverite lastništvo parcele.
 • Preverite bremena, ki so lahko na zemljišču.
 • Zemljišče mora imeti urejene meje.
 • Preverite dostop do parcele.
 • Komunalni priključki, če so v bližini in ali so že na zemljišču.
 • Morebitne prometne povezave in infrastruktura.
 • Preverite, ali je zemljišče primerno za gradnjo.

Spoznajte tudi sosede

Če boste ugotovili, da je zemljišče za vas idealno in ima vse, kar si želite, je pomembno tudi to, kakšne boste imeli sosedske odnose. Verjetno si nihče ne želi, da bi najbližji sosedje in odnosi z njimi pokvarili vaše sanje o idealnem življenjskem prostoru, kjer si želite bivati in postaviti svoj dom.

Sosedje so prav tako vir dobrih informacij, saj boste iz prve roke izvedeli, kje poteka meja, ali obstajajo kakšna odstopanja in podobno.

Kakšne so cene zazidljivih parcel v Sloveniji?

Trg v Sloveniji se je drastično spremenil po izbruhu epidemije. Razglasitev epidemije zaradi COVID – 19, je dobesedno ustavil normalno trgovanje z zemljišči, kar pa ni vplivalo na ceno nakupa zemljišč. Pravzaprav so celo narasle.

Če boste iskali zazidljivo posest v okolici Ljubljane, boste odšteli od 50 € m/2 pa vse tja do 80 € m/2. Cena je odvisna od tega, kakšno parcelo iščete, koliko ima priključkov, kako je velika, ali je v hribovitem predelu, ali je bližje centru.

Podobne cene so na obali, pa vendar lahko naletite tudi na zemljišče, kjer boste odšteli vrtoglavih do 700 € m/. Na raznolikost cen vpliva lega zazidljive parcele, nekatere imajo že gradbeno dovoljenje in vse priključke.

Na nekaterih območjih Maribora in okolice so cene posesti tudi nižje. Malo iz središča se cena zazidljive parcele lahko giblje cca 35 € m/2, bližje centru pa za podobno zemljišče lahko odštejete tudi 100 € m/2.

Zazidljive parcele v Celju in okolici imajo velik razpon. Od 20 € m/2 pa vse do 150 € m/2, prav podobne cene pa so še ma območju Prekmurja.

Zazidljive parcele so prvi korak, da uresničite svoje sanje. V primeru, da sami težko najdete sebi primerno zemljišče, vam lahko pri tem pomagajo agencije.

Agenti, ki se s tem ukvarjajo, so zelo dobro usposobljeni in vešči vseh potrebnih postopkov, saj njihovo delo pri nakupu ali najemu zazidljive parcele obsega zanimanje o dejanskem in pravnem stanju vaše izbrane posesti, iskanje najbolj ugodnih ponudb, prav tako poskrbi še za sodelovanje v postopkih pogajanja pred podpisom pogodbe in z vami pripravi vse potrebne dokumentacije.

Zadnji prispevki

© 2021 Copyright Svet-gradnje.com