Vinil – polaganje kakovostne talne obloge za vsak moderno opremljen dom


Iščete primerne talne obloge za v novogradnjo ali za zamenjavo starih talnih oblog? Potem je prava izbira za vas – vinil, za katerega je značilna kvaliteta, odpornost in dolgotrajnost. Vinilu se drugače reče vinilne talne obloge, ki so pogosta in zelo popularna izbira za moderne domove. Vinil je talna obloga za sodoben način življenja, saj je odporen na praske in udarce, potrebuje pa tudi zelo malo vzdrževanja. Za polaganje vinila strokovnjaki pravijo, da je preprosto in hitro. Za vinil je značilna tudi izjemno ugodna cena, glede na nezahtevno nego in estetski videz, ki ga nudi. V spleti ponudbi lahko izbirate med različnimi izgledi vinilnih talnih oblog, od imitacije lesa do imitacij kamna ali pa keramike. Vinil predstavlja udobno, kompaktno in na videz lepo oblikovano talno oblogo, ki polepša vsak prostor. Izberete si svoj želeni vinil, polaganje pa lahko prepustite izkušenim mojstrom Floor Experts, ne glede na to ali gre za vinil na klik ali klasični vinil, ki se lepi na podlago.

vinil

Vinil – polaganje je hitro in preprosto
Polaganje vinila na klik je precej enostavno, zato se ga lahko lotite tudi sami. A je treba biti pri montaži vseeno zelo pazljiv na tehnične zadeve. Ključne točke vam predstavljamo v nadaljevanju. Začnimo z vgradnjo vinil plošč. Za prvo vrsto, ki bo ob steni, je treba odstraniti pero na daljši strani vinil plošč. Pero odrežete z ostrim nožem in ravnilom primerne dolžine. Sicer pa samo polaganje vinila začnite v levem kotu sobe. S pomočjo distančnika zagotovite odmik od 3 do 5 mm od stene. Ploščo vinila vgradite tako, da pod kotom 25 ° vložite pero v utor že položene deske. Ko ploščo vinila položite na tla, se zaradi klik sistema spajani deski trdno spojita skupaj. Zadnjo ploščo v vrsti zavrtite za 180° (seveda z vzorcem na zgornji strani), postavite poleg že položene vrste, primerno označite in odrežite višek. Ne pozabite upoštevati dolžine odmika od stene. Odrezano ploščo tako vgradite v vrsto in s tem je prva vrsta vinila položena oz. končana.

Polaganje druge in vseh naslednjih vrst
Zaradi estetskega videza strokovnjaki priporočajo, da poskrbite, da so čelni spoji razmaknjeni za vsaj 30 cm. Za začetek nove vrste porabite zadnji odrezani kos od prejšnje vrste. Drugo vrsto začnite polagati tako, da ploščo vinila rahlo nagnete in potisnete stransko pero v stranski utor prve plošče pod kotom 25 °. Med spuščanjem vinil plošče se ta namesti na svoje mesto in tam tudi ostane. Pomembno je, da najprej pritrdite drugo ploščo nove vrste na krajši konec že položene plošče. Potem pa spet nagnite ploščo od 15 do 20 ° in s pritiskom v stranski utor plošče iz prejšnje položene vrste. Tako se polaganje vinila nadaljuje naprej iz vrste v vrsto.

vinil

Polaganje zadnje vrste oz. zaključevanje
Zadnjo vrsto vinila položite tako, da postavite ploščo na vrh prejšnje vrste, s peresom obrnjenim proti steni, medtem ko naj bo vzorec vinila obrnjen navzdol. Omenimo še, da lahko že položeno vinil ploščo enostavno uporabite kot ravnilo. Odrežite ploščo in jo pritrdite na mesto, pri tem pa ne pozabite ohraniti od 3 do 5 mm razmika dilatacije. Pomembno je še nekaj in sicer, zavedajte se, da tudi podboji in cevi za ogrevanje potrebujejo nekaj prostora za dilatacijo. Kot zdaj že veste, najprej odrežite ploščo na ustrezno dolžino. Potem pa postavite ploščo poleg njenega položaja, uporabite ravnilo in preprosto označite površino, ki je odveč. Potrebno vmesno razdaljo pa pustite na vsaki strani.

Kako pa spodrezati podboj vrat, preprosto tako, da ploščo obrnete z zgornjo stranjo navzdol. Z ročno žago odrežite potrebno višino, da bo plošča lepo zdrsnila pod okvir vrat. A pozor, tudi pod podbojem morate nujno upoštevati primerne diletacije. Ko je polaganje vinila zaključeno, sledi še montaža zaključnih letvic.

Kako pa zamenjati poškodovano vinil ploščo?
Po končanem polaganju vinil talnih blog, si vedno pustite za rezervo kakšno ploščo. Če želite zamenjati katero od plošč, preprosto vzemite oster nož in preprosto izrežite poškodovano ploščo samo po dolžini in jo vzemite ven. Rezervni plošči odrežite pero ter utor na daljši strani nadomestne plošče. Medtem ko pustite pero in utor na krajši strani plošče in jo samo vstavite na mesto. Če potrebujete še kakšen nasvet, se obrnite na strokovnjake Floor Experts, ki vam bodo z veseljem pomagali.

Zadnji prispevki