Notranja vrata s steklom


Izbira notranjih vrat je zelo pomembna, saj lahko vaš dom prav vrata naredijo še bolj domač in hkrati unikaten. Steklo je idealen material, če si želite navidezno prepreko med prostori, a hkrati neomejeno prehajanje svetlobe. Na tržišču lahko izbirate med klasičnimi steklenimi vrati, notranja vrata s steklom, kot dodatek ali celotna steklena vrata. Pred samo izbiro idealnih vrat za vaš dom, je najbolje konkretno definirati, kaj pričakujete od stekla. Lahko ga v vratih uporabljate, da skozenj pronica svetloba, lahko pa s pomočjo stekla ustvarite določeno stopnjo intime. Notranja vrata s steklom nudijo različne kombinacije materialov, zagotovo pa so najbolj priljubljena prav kombinacija lesa in stekla. A ne pozabite izdelovalci notranjih vrat s steklom izdelujejo vrata iz različnih vrst lesa, pa tudi pri izbiri stekla je veliko možnosti.

Kdaj izbrati notranja vrata s steklom?

Notranja vrata s steklom so idealna izbora predvsem za manjše in bolj temne prostore. Super izbira so za vhode v jedilnico in dnevno sobo. Vse pogosteje pa so vrata z manjšimi izrezi in satinato steklom, ki prepušča svetlobo, a obrisi so skoraj nevidni, izbrani tudi za kopalnice.

Notranja vrata s steklom

Notranja vrata s steklom – cena

Sama cena notranjih vrat s steklom je seveda odvisna od vaših želja in potreb. Trenutno se cene gibljejo od 250 € naprej za posamezna vrata s steklom. Na ceno vrat najbolj vpliva izbira materiala, dodatki, brez katerih ni vrat, to so okrasne letvice in kljuka ter kako se vrata odpirajo. Splošno velja, da so notranja vrata, ki so kombinirana s steklom za približno 25 % dražja od običajnih vrat. Na ceno vpliva tudi površina vgrajenega stekla, vrste stekla in ostalih ornamentov. V ceno notranjih vrat je treba vključiti še montažo, ki običajno ni vključena v ceno samih vrat in jo je treba doplačati. Če vam prodajalec vrat ne nudi še montaže vrat, si izberite usposobljenega monterja vrat. Pomembno je, da so stara vrata pravilno demontirana, nova pa pravilno nameščena. Nekateri mojstri omogočajo tudi odvoz starih vrat. O vsem napisanem se pozanimajte še pred nakupom notranjih vrat.

Notranja vrata s steklom – vzdrževanje in čiščenje

Izdelovalci vrat pravijo, da vrata zabeležijo vsak naš stik z njimi, zato je treba zanje lepo skrbeti in jih redno čistiti. Najbolje bo, da se držite navodil izdelovalca vrat. Če ob nakupu ne prejmete nobenih navodil za vzdrževanje in čiščenje vrat, je v nadaljevanju predstavljen primer, kako očistiti lesena vrata z dodanim steklom. Za čiščenje lesenih vrat uporabite posebna čistilna sredstva za nego lesenih površin. Lahko pa preprosto uporabite domače čistilo; voda s kapljico milnice ali zelo blagega sredstva za pomivanje posode, tako čistilo lesenih in lakiranih vrat ne bo poškodovalo, a pozor, po čiščenju vrata temeljito izperite s čisto vodo in temeljito obrišite z mehko tekstilno krpo. Kaj pa stekleni del vrat? Steklo v vratih čistite z običajnim čistilom za steklo, ki ga uporabljate doma za čiščenje oken in obrišite z mehko krpo iz mikrovlaken, ki zagotavljajo brezhibno brisanje stekla in ne puščajo vlaken ali črt. A bodite pozorni, da čistilo za steklo ne pride v stik z lesom, da vam lesa ne obarva ali kakor koli poškoduje.

Kaj paziti pri izbiri izdelovalca in monterja notranjih vrat?

Za začetek se morate dobro pripraviti na povpraševanje. Vedeti morate, kakšna vrata potrebujete in si želite (mere, material, dodatki itd.) nato sledi iskanje pravega mojstra, pri tem si lahko pomagate z iskanjem na spletu ali pa povprašajte prijatelje in znance, komu zaupajo in kdo je pri njih opravila takšna dela in so bili z njim zelo zadovoljni. Ko ste našli nekaj potencialnih mojstrov, primerjajte njihove ponudbe in se šele po temeljiti analizi odločite, koga boste izbrali, da vam naredi in namontira notranja vrata s steklom.

Zadnji prispevki

© 2021 Copyright Svet-gradnje.com