Košnja trave v nedeljo z robotsko kosilnico


Robotske kosilnice so napredna tehnologija, ki vam omogoča, da v celoti avtomatizirate vzdrževanje vaše zelenice. Z uporabo tehnologije in digitalizacije lahko robotske kosilnice samostojno opravijo košnjo, brez vašega nadzora. Imajo sposobnost nadziranja in planiranja košnje na določenem prostoru, zahvaljujoč pametnemu računalniškemu sistemu, ki je vgrajen v njihovo ohišje. Zaradi hitrega tempa življenja in stresnih služb so robotske kosilnice v zadnjem času postale vse bolj priljubljene in se lahko pohvalijo z številnimi funkcijami, ki vam bodo olajšale vzdrževanje vaše zelenice.

Ali je mogoča košnja trave v nedeljo z robotsko kosilnico?

Ali vas tudi moti, ko vaš sosed kosi travo v nedeljo in morda celo začne z delom že zjutraj? Kaj lahko storite v takšni situaciji? Ali obstajajo kakšna zakonodaja, ki nas ščitijo pred tem? Občine in policijske postaje pogosto prejemajo pritožbe občanov, ki jih moti hrup kosilnic v nedeljo, tudi če se izvaja košnja trave v nedeljo z robotsko kosilnico. Nedeljski počitek je namreč pravica, ki jo lahko prekine nadležen hrup. Ali je košnja trave v nedeljo z robotsko kosilnico ali bencinsko kosilnico prepovedana? Mnogi menijo, da je. Ali je res tako?

Leta 1996 je bila sprejeta Uredba o hrupu v naravnem in življenjskem okolju. V enem od členov se omenja tudi uporaba kosilnic, škropilnic in žag, ki pa zdaj ni več veljavna. Od 1. januarja 2006 namreč velja Uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju, ki pa ne določa posebnih omejitev za uporabo kosilnic v nedeljo. Glede na veljavno uredbo, se hrupa nikakor ne sme povzročati med 22. in 6. uro zjutraj, ne glede na dan v tednu, vikend ali praznik. Gre za uredbo, ki je nad vsemi odloki občin o javnem redu in miru, ki od leta 2006 ne veljajo več, zato se nanje ne morete več sklicevati. V primeru, da vas moti košnja trave v nedeljo z robotsko kosilnico, lahko kontaktirate občino ali policijsko postajo, ki pa v tem primeru ne morejo ukrepati po zdaj veljavnih uredbah. Lahko pa se poskusite dogovoriti z vašim sosedom, da kosi travo v drugem delu dneva ali pa se obrnete na lastnika kosilnice in se posvetujete o morebitnih rešitvah.

Košnja trave v nedeljo z robotsko kosilnico
Nedeljski mir – robotska kosilnica vam zagotavlja učinkovito košnjo z manj motenja

V končni fazi je odgovor, da ni zakonsko prepovedano kositi trave v nedeljo, vendar pa lahko storite nekaj za zmanjšanje hrupa in nevšečnosti, ki jo povzroča. Najboljša rešitev je dogovarjanje in komunikacija s sosedom. Lahko se poskusite dogovoriti o drugem času košnje, ali pa se posvetujete o morebitnih rešitvah za zmanjšanje hrupa. Pomembno je, da ohranjamo dobre medsosedske odnose, saj je dober sosed zlata vreden.

Avtomatizirana rešitev za vzdrževanje trate

Robotske kosilnice so opremljene z naprednimi moduli in digitalnimi zmožnostmi, ki omogočajo natančno nadzorovanje procesa košnje. Košnja poteka samo na predhodno določenem prostoru, ki je bil odmerjen s pomočjo tehnologije. Robotske kosilnice imajo tudi sposobnost natančnega ocenjevanja, kdaj je potrebno napolniti baterijo in se samodejno premikajo do polnilne postaje brez potrebe po človeški intervenciji.

Robotske kosilnice za strmine

Robotske kosilnice za strmine imajo sposobnosti za košnjo po nagnjenem terenu. Nizko težišče in občutljiv električni pogon predstavljata kombinacijo, ki omogoča košnjo bregov, ki so že pri delu z vrtno kosilnico izziv, če niso celo onkraj varnih pogojev za delo. Težave, ki se pojavijo na klancu so pri robotskih kosilnicah velikokrat povezane z obračanjem, saj na klancu kolesa izgubijo nekaj oprijema. Model 435X AWD je bil posebej zasnovan za boljšo učinkovitost na zmernih klancih, v resnici pa je sposoben premagati tudi klance, na katerih je otežena celo hoja.

Prenovljen videz in funkcionalnost za košnjo zahtevnih terenskih razmer

Husqvarna Automower AWD, ki spada med robotske kosilnice za strmine, je naprava z obnovljenim videzom in funkcionalnostjo. Ima futurističen videz, ki ga dopolnjujeta sprednja dva pogonska kolesa z ostrim profilom in premična ročica za povezavo z zadnjim delom, ki vsebuje zadnja dva pogonska kolesa, ki sta novost. Os zadnjega kolesa je gibljiva, kar omogoča boljšo prilagodljivost terenu. Kosilnica je precej velika, dolga je skoraj en meter in široka pol metra. Ima agresiven videz v primerjavi s prejšnjimi robotskimi kosilnicami, ki so imeli bolj kompaktno podobo z malo detajli.

Košnja trave v nedeljo z robotsko kosilnico
Robotska kosilnica – avtomatizirano in učinkovito vzdrževanje vaše zelenice

Naprednejši modeli robotskih kosilnic omogočajo nadzor prek mobilne aplikacije, kjer lahko nastavimo časovnike, varnostne parametre in spremljamo načine vožnje in košnje. Model Automower AWD v bistvu zanemarja možnost nastavitve na sami kosilnici. Namesto tega uporabnika usmerja v uporabo mobilne aplikacije, kar omogoča udobnejšo uporabo ne glede na vreme ali lokacijo. Na kosilnici lahko nastavimo višino košnje in pošljemo kosilnico na polnjenje ali košnjo, to pa je skoraj vse, kar ponuja poenostavljen uporabniški vmesnik. Zaradi varnosti lahko kosilnico v primeru zastoja med košnjo zaženemo le z pritiskom na gumb na kosilnici, sicer pa lahko vse nastavitve opravimo iz udobja kjerkoli se nahajamo.

Pri povezavi prek Bluetooth moramo biti od kosilnice oddaljeni največ 10 metrov, pri povezavi prek vgrajenega GSM modula pa ni omejitev. Z usmeritvijo na aplikacijo je Husqvarna poenostavila programsko opremo na kosilnici in naredila morebitne pripombe glede slabe vidljivosti zaslona v močnem soncu manj pomembne. Nadzor nad funkcijami prek telefona je enostaven, iskanje posameznih nastavitev tudi. Z uporabo aplikacije Connect, se olajša prvi stik s kosilnico, saj se košnja prenese v virtualni svet mobilne aplikacije, ki jo upravljamo intuitivno in brez navodil.

Napredek v zmogljivostih avtonomnih robotskih kosilnic

Zmogljivosti robotov se bodo večale. Robotske kosilnice za strmine kot je na primer Husqvarna Automower 435X AWD v mnogih pogledih premika meje zmožnosti avtonomnih naprav za košnjo. Terenska predstavitev je impresivna, klanci, ki jih tak tip robotske kosilnice za strmine premaguje, pa dajejo vtis, da se je naklon zelo približal meji, ki jo dovoljuje gravitacija. 35-stopinjski naklon je precej več kot najbolj strme ceste in popolnoma izven udobnega, če ne celo varnega dela pri uporabi motorne kose.

Strojno gledano, robotska kosilnica ni daleč od popolnosti. Z novimi tehnologijami, razvojem robotike in povratnimi informacijami s terena bo programska oprema robotskih kosilnic vse bolj dovršena. O dejanskih zmogljivostih robotskih kosilnic v prihodnjih letih ni mogoče napovedati, vendar glede na svetovni razvoj avtonomnih naprav in pomembnost, ki jo Husqvarna daje temu segmentu, so pričakovanja visoka.

Robotska kosilnica za zahtevne in strme travnate površine

Robotske kosilnice za strmine Husqvarna Automower 450X so najnaprednejši in najbolje opremljen modeli v seriji X-line vodilnega svetovnega proizvajalca robotskih kosilnic. Primeren je za košnjo zahtevnih, kompleksnih in ločenih travnatih površin z več kot enim prehodom in veliko strmino. Površina košnje tega modela je 5000 m², zmogljivost košnje pa je 210 m²/h. Naklon, ki ga lahko ta model obvladuje je do 45%, čas košnje pa je 260 minut.

Robotske kosilnice za strmine
Premagajte strme in zahtevne travnate površine

Kaj je potrebno upoštevati pred nakupom robotske kosilnice?

Pred nakupom robotske kosilnice je dobro vedeti nekaj ključnih informacij, ki vam bodo pomagale izbrati pravo napravo za vašo zelenico. Ena izmed najpomembnejših lastnosti, ki jo je potrebno upoštevati, je hrupni nivo. Robotske kosilnice so izredno tihe in njihov hrupni nivo znaša le okoli 70 dB (A). To je bistveno manj kot pri navadnih kosilnicah, ki dosegajo hrupne vrednosti do 100 dB (A). To pomeni, da košnje skorajda ne boste slišali, vašim sosedom pa boste privoščili mirne popoldneve brez hrupa.

Večina robotskih kosilnic se dobro znajde na razgibanem terenu, saj so sposobne kositi tudi na naklonih do 45%. To je doseženo zaradi dodatne ojačitve zadnjih koles, ki preprečuje prevračanje med košnjo in boljšo fiksacijo na travnato površino. Vendar pa se lahko znajdejo v težavah na terenu z globokimi luknjami ali precej neenakomernim terenom, ki vsebuje veliko prodnatih materialov in kamnin. Težave so posledica tega, da so robotske kosilnice manj sposobne prilagajanja na te vrste terena.

Robotske kosilnice in varnost živali in otrok

Med košnjo trave robotske kosilnice ne predstavljajo nevarnosti za živali ali otroke. Uporabniki poročajo, da se živali hitro privadijo na novo pridobitev in ne zadržujejo na območju, ki je namenjeno košnji. Za še več varnosti so vsi izdelki opremljeni z občutljivimi senzorji, ki preprečujejo nalet na ovire in avtomatsko preusmerijo kosilnico na drugo področje. V primeru slučajnega zadetka ali nerešljive prostorske situacije se kosilnica tudi samodejno ustavi. Tako lahko mirno spremljate košnjo vaše zelenice brez skrbi za varnost vaših živali in otrok.

Robotske kosilnice – ustvarjanje vzorcev na zelenici

Ste vedeli, da lahko robotske kosilnice ustvarjajo različne vzorce na vaši zelenici? S pomočjo različnih programov košnje, ki so vgrajeni v sistem kosilnice, lahko ustvarite zanimive vzorce na vaši trati. Ali si želite, da bi vaša trata izgledal kot nogometno igrišče? S programom “navidezno naključen vzorec” lahko prav to dosežete. S tem boste polepšali nedeljsko igro vaših nogometnih navdušencev in jim nasmeh na obraz.

Atomatizirano vzdrževanje vrta z aplikacijo Automower Connect

Robotske kosilnice znanega švedskega proizvajalca Husqvarna so lahke, okretne in tihe. Prepustite skrb za vzdrževanje vašega vrta strokovnjakom in namenite svoj prosti čas druženju z najbližjimi. Robotske kosilnice delujejo samodejno, tako da vaša zelenica postane pameten vrt. Delovanje pripomočkov za košnjo lahko spremljate preko aplikacije Automower Connect, ki vam omogoča upravljanje kosilnice in jo po potrebi preusmerjate.

Robotske kosilnice se med seboj razlikujejo glede na njihovo delovno območje oz. širino košnje. Husqvarna Automower je zasnovana tako, da lahko brez težav dosega tudi višje ležeče površine in dobro obvlada ožje prehode. Robotske kosilnice ponujajo številne pametne in tehnološko dovršene funkcije, kot so prilagajanje časa košnje glede na rast trave in višino travnatih bilk ter možnost ročnega ugasnjenja naprave ali nastavitve časa košnje. Vse naprave so primerne za košnjo v vseh vremenskih razmerah, vendar je priporočljivo, da jih ne izpostavljate prevelikim vročinskim naporom.

Vrtne kosilnice Husqvarna

Vrtne kosilnice Husqvarna so koristno orodje za vzdrževanje zelenice okoli hiše. Za manjše površine je primerna ročna, električna ali akumulatorska kosilnica, ki so enostavne za uporabo in vzdrževanje. Za večje površine pa so bolj primerne bencinske vrtne kosilnice Husqvarna, ki imajo večjo moč in lahko delujejo na večjih površinah. Pri izbiri vrtne kosilnice je pomembno razmisliti o pogonu, moči motorja, materialu rezila in načinu košenja, ki vam najbolj ustreza.

Zadnji prispevki