Koliko stane gradnja hiše do tretje gradbene faze?


Vsak, ki si želi svojo hišo, se je vprašal, koliko stane gradnja hiše do tretje gradbene faze, če je hotel hišo graditi v lastni režiji. Če namreč kupite hišo na ključ, se s tem  vprašanjem ne ukvarjate, ker za vse poskrbi izvajalec. Je pa cena na ključ nekoliko višja kot je gradnja v lastni režiji. V tem članku bomo predstavili ključne korake in faze, da bomo ugotovili, koliko stane gradnja hiše do tretje gradbene faze in vam s tem morebiti malo olajšali odločitev. Vsekakor je najbolje, da pridobite pred gradnjo več ponudb, ker se nekatere lahko razlikujejo v ceni tudi za še enkrat.

Kaj mora vsebovati ponudba za gradnjo hiše do tretje faze?

Koliko stane gradnja hiše do tretje gradbene faze boste izvedeli iz ponudbe, ki pa mora vsebovati naslednje elemente:

  • pripravljalna dela,
  • zemeljska dela,
  • pripravo temeljne plošče,
  • gradnjo sten,
  • izdelavo ostrešja,
  • strešno kritino.

Koliko stane gradnja hiše do tretje gradbene faze pa je odvisno od tega, kako velika bo hiša, kakšni bodo materiali, kakšen je teren in v kateri občini bo hiša. Odvisno je tudi, katerega izvajalca boste izbrali.

koliko stane gradnja hiše do tretje gradbene faze

Koliko stane gradnja hiše do tretje gradbene faze po posameznih fazah

Najprej morate pridobiti dokumentacijo, ki je precejšen strošek. Nato pa se hiša začne izdelovati po fazah. Spodaj si poglejte, koliko stanejo posamezne faze do tretje faze.

Pridobitev dokumentacije

Dokumentacija, ki jo potrebujete za legalizacijo hiše, še preden jo začnete graditi, v povprečji stane približno 8 tisoč evrov. Vendar to niso še vsi stroški, ki so povezani z začetkom gradnje hiše. Nekaj denarja vam bo pobral notar. Nekaj pa boste odšteli še za vodenje in upravljanje ter še kakšen strošek se lahko pojavi. Če boste vzeli kredit, morate všteti stroške financiranja. Na koncu v povprečju taki stroški znašajo skupaj med 25 in 30 tisoč evrov.

Stroški gradnje hiše v prvi fazi

V prvi gradbeni fazi se računa priprava zemljišča. Gre za gradbena dela, kjer je treba v  skladu z gradbenim dovoljenjem primerno pripraviti izkop in utrditi jamo za gradnjo temeljev hiše. Ta del je odvisen od terena, kjer bo stala hiša. Ponekod je treba veliko izkopati, drugje je treba dosti nasuti dodatnega materiala. V povprečju taka dela stanejo okoli 3 tisoč evrov.

Stroški gradnje hiše druga faza

Druga gradbena faza dejansko predstavlja graditev temeljev hiše. Najprej se naredi osnovna plošča, na kateri bo hiša stala. Gre za izjemno pomemben del gradnje hiše. Stane pa v povprečju okoli 7 tisoč evrov. V tem delu je bolje odšteti malo več in dela prepustiti res zanesljivim mojstrom.

Stroški gradnje hiše v tretji fazi

Zdaj pridemo do odgovora koliko stane gradnja hiše do tretje gradbene faze. V tretji gradbeni fazi se izdelajo nosilne stene hiše. Nato se naredijo še notranje stene ter nadstropja, stropi, tlaki in streha. V to fazo se šteje tudi izdelava izolacije in fasade. Cena, ki jo lahko pričakujete v tej fazi pa je od 150 do 200 tisoč evrov za povprečno zidano hišo za veččlansko družino.

Posamezne faze izdelave hiše do tretje faze stanejo različno. Naj navedemo približno koliko lahko pričakujte, da bo to stalo.

Za pripravo terena lahko odštejete okoli 400 evrov, za izkop okoli 10 tisoč evrov, za postavitev temeljen nekaj preko 10 tisoč evrov, enako pa velja za železokrivska dela. Nekoliko več vas bodo stala zidarska dela. Tesarska pa približno 5 tisoč Evrov, krovska dela stanejo okoli 20 tisoč evrov in še za razna druga dela nekje 5 tisoč evrov.

Koliko stane gradnja hiše do tretje gradbene faze na ključ je odvisno od izvajalca in od kvalitete vgrajenih materialov. Je pa v povprečju dražja za okoli 30 %.

Zadnji prispevki