Katero mikrovalovno pečico kupiti – nasveti za pravi nakup!


Hiter način življenja, ki smo mu priča v zadnjih letih, spreminja naše navade na vseh področjih življenja. Med njimi je tudi kuhanje. Mnogi se spomnijo svojih babic in mater, ki so v preteklosti svoj delavnik namenile gospodinjskim opravilom ter ob tem poskrbele za toplo kosilo ob prihodu ostalih članov družine domov. Mnoge sodobne matere, ki v službi preživijo enako količino časa kot njihovi življenjski partnerji, se ob tem soočajo z drugimi težavami – kako poskrbeti za zdravo kosilo, če nisem doma? Ponujamo vam rešitev, ki jo poda odgovor na vprašanje katero mikrovalovno pečico kupiti, na katerega bomo skupaj skušali odgovoriti danes.

Kaj je mikrovalovna pečica?

Mikrovalovna pečica ali kratko kar mikrovalovka, kot radi pravimo, je kuhinjska naprava s katero lahko skuhamo, segrejemo ali odtalimo obrok v zanemarljivo kratkem času. Trg ponuja veliko raznolikost teh izdelkov, pri tem je pri izbiri, katero mikrovalovno pečico kupiti, potrebno upoštevati lastnosti, ki jih mikrovalovne pečice nudijo.

 

Katero mikrovalovno pečico izbrati?
Pri nakupu mikrovalovne pečice je potrebno upoštevati različne faktorje.

 

Lastnosti mikrovalovne pečice

Ko se odločamo, katero mikrovalovno pečico kupiti, se pogosto zdi, da je naša naloga povsem enostavna. V trenutku, ko v trgovini izdelke vidimo, pa nas njihova raznolikost takoj vodi v dvom ali bomo izbrali pravo.

V osnovi se boste odločali med prostostoječimi in vgradnimi mikrovalovnimi pečicami. Prve so odlična izbira za vse, ki imate kuhinjo že sestavljeno in v njej ni predvidenega mesta zanjo, zato običajno svoje mesto najde na kuhinjskem pultu. Vgradne pa običajno izberejo tisti uporabniki, ki načrtujejo novo kuhinjo in v njej že vnaprej predvidijo mesto zanjo.

Prva od lastnosti na katero bodite pozorni pri izbiri je velikost mikrovalovne pečice. Čeprav se morda zdi, da je to povsem zanemarljiva lastnost, vas moramo razočarati – od velikosti mikrovalovne pečice je namreč odvisen prostor, ki ga bo naprava zasedala. Če imate majhen pult, si zagotovo ne želite, da bi mikrovalovne pečica zasedla večino tega. Konec koncev bi to lahko pomenilo, da bi morali mikrovalovno pečico ves čas odmikati s pulta in jo prenašati med deli kuhinje ali celo prostori stanovanja. Dodatno velikost vpliva tudi na maksimalno količino hrane, ki jo boste lahko v njej pripravili.

vgradna mikrovalovka

Poleg tega, da razmišljate o velikosti, se morate zavedati, da pomembno vlogo pri tem katero mikrovalovno pečico kupiti igra tudi notranja prostornina pečice. Ta vpliva na velikost posode, ki jo boste lahko dali vanjo, s tem pa posredno tudi na količino hrane v njej. Pri izbiri prostornine imejte v mislih tudi število članov – več kot je članov, več hrane boste morali pripraviti, večjo mikrovalovno pečico potrebujete.

Pomemben dejavnik je tudi moč izbrane naprave – moč vpliva na porabo električne energije, sočasno pa naprava, ki ima večjo moč tudi hitreje pripravi želen obrok hrane. Običajno velja, da imajo večje mikrovalovne pečice tudi večjo moč. Moč je vedno zapisana na samem izdelku.

Že na začetku pa ne pozabite na jasno postavljen finančni okvir – cene mikrovalovnih pečic se med seboj razlikujejo glede na velikost, notranjo prostornino pa tudi znamko izbrane mikrovalovke. Z jasno postavljenim finančnim okvirjem, ki naj ima vnaprej določeno tudi zgornjo mejo prekoračitve, boste pomembno vplivali tudi na svojo denarnico.

Kaj vse lahko počnem z mikrovalovno pečico?

Na odločitev katero mikrovalovno pečico kupiti bo morda vplivala tudi raznolikost uporabe te naprave. Z njo lahko namreč hrano segrejete, skuhate, omogoča pa celo osnovne principe peke. Mnogi mikrovalovno pečico uporabljajo za pripravo poširanih jajc, ponovno hidracijo starega in posušenega kruha, pripravo (peko) oreščkov in začimb ter mnoge druge kuharske podvige.

Poraba in življenjska doba

Vpliv na izbiro katero mikrovalovno pečico kupiti imajo pogosto tudi njene lastnosti energetske učinkovitosti. Po eni od raziskav, ki jo je opravila univerza v Manchestru, sodijo mikrovalovne pečice med najbolj energetsko učinkovite gospodinjske naprave – sploh v primerjavi z navadnimi pečicami.

Življenjska doba mikrovalovne pečice je bila v devetdesetih letih 10 – 15 let, danes je povprečna življenjska doba glede na raziskave le še 6 – 8 let.

 

mikrovalovna pečica

 

Vpliv na okolje

Ker so cenovno relativno dobro dostopne, ljudje mikrovalovne pečice menjajo pogosteje kot nekoč (tudi če niso pokvarjene) – to vodi v dodatne količine elektronskih odpadkov, ki jih sicer zbiramo ločeno na reciklažnih centrih, jih pa v celoti ne moremo reciklirati. Popolnoma neustrezno je sicer odlaganje v naravo ali druge zabojnike za odpadke.

Nezanemarljiv je tudi vpliv same proizvodnje mikrovalovnih pečic, ki vpliva na izrabo naravnih dobrin, prispeva k onesnaževanju okolja v okolici industrijskih obratov ter transportnih poti, kar sočasno vpliva tudi na vse bolj problematične globalne podnebne spremembe.

Vpliv na okolje je sicer opazen tudi preko porabe električne energije, ki je, kot je že omenjeno, odvisna predvsem od moči izbrane mikrovalovne pečice. Zato je še bolj pomembno, da napravi, ko jo uporabljamo točno odredimo čas kuhanja, ki ga čim bolj prilagodimo vrsti hrane, ki jo pripravljamo.

Zadnji prispevki